Wonen

Verkiezing: wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?

Vijf kinderen voeren vanaf vandaag, vrijdag, campagne om de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van de gemeente Groningen te worden. Alle inwoners van de gemeente Groningen kunnen tot en met 2 juli stemmen op hun favoriete kandidaat. Op zaterdag 3 juli maakt wethouder Isabelle Diks de uitslag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Verkiezing: wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?
Verkiezing: wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?

De nieuwe kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester worden in september beëdigd.

Op de website gemeente.groningen.nl/kinderburgemeester kan iedereen tot en met vrijdag 2 juli 2021 online stemmen. Op zaterdag 3 juli kan iedereen tussen 10.00 en 11.30 uur een stem uitbrengen in de entreehal van het Forum Groningen. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen.

Vijf kandidaten

De verkiezing van (loco-)kinderburgemeester wordt voor de vierde keer gehouden onder kinderen uit groep 6 en 7 van basisscholen uit Groningen. Van alle kinderen die zich hebben aangemeld zijn vijf kandidaten geselecteerd: Evelien, Jairo, June, Misha en Samuel.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is een initiatief van de gemeente Groningen om kinderen een duidelijkere stem te geven en ze mee te laten praten over wat zij belangrijk vinden in de gemeente. De kinderburgemeester vergezelt burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten rondom een onderwerp wat hij/zij belangrijk vindt.

Vorig jaar werd Floor gekozen als kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Milou.