Wonen

Volgend jaar 5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor onderhoud aan erfgoed in Groningen

Vanaf 2024 is er extra geld beschikbaar om eigenaren van erfgoed in de provincie Groningen te ondersteunen bij het onderhoud aan hun pand. In totaal is er in 2024 voor karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten 3 miljoen euro beschikbaar en voor rijksmonumenten 2 miljoen euro.


Leestijd: 1 minuut

De regelingen bestaan al enkele jaren voor regulier onderhoud, dat voornamelijk aan de buitenkant van de panden uitgevoerd wordt. Voor komend jaar zijn de regelingen ruimer. Bovendien is de subsidie niet alleen beschikbaar voor erfgoed in het aardbevingsgebied, maar voor de hele provincie Groningen.

Het extra geld is beschikbaar doordat het kabinet Nij Begun budget heeft toegezegd voor het Erfgoedprogramma en doordat de provincie extra budget vrijmaakt voor erfgoed.

Op de website van de provincie Groningen is vanaf 1 januari meer specifieke informatie over de regelingen te vinden. Via de website kunnen erfgoedeigenaren dan een aanvraag voor regulier onderhoud indienen. De regeling voor groot onderhoud van rijksmonumenten volgt in het voorjaar van 2024.