Wonen

Vraag naar appartementen in Groningen het grootst

Van alle grote Nederlandse gemeenten bestaat in Groningen relatief de grootste vraag naar appartementen. Dat staat in de Atlas voor Gemeenten 2022, die woensdag verscheen.


Leestijd: 1 minuut

Vraag naar appartementen in Groningen het grootst
Vraag naar appartementen in Groningen het grootst

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Groningen zou vooral appartementen voor starters en senioren nodig hebben. De vraag naar eengezinswoningen is in Groningen relatief veel minder groot. Op dat punt eindigt Groningen van de vijftig grootste gemeenten op plek 35. 

Onderzoeksbureau Atlas Research rangschikt elk jaar de vijftig Nederlandse grootste gemeenten op basis van diverse onderzoeksgegevens. Dit jaar staat de woningmarkt centraal. Om inzichtelijk te maken hoe groot de krapte op de woningmarkt in Nederland is, hanteert de atlas een nieuwe indicator: de woondruk-index, gebaseerd op de vraag naar een beschikbaarheid van woningen. In 2021 was de woondruk 105, wat inhoudt dat er voor 100 woningen 105 huishoudens in de rij staan. 

In het Noorden is de druk overal kleiner dan 100, behalve in de gemeenten Groningen en Tynaarlo. In Groningen is de woondruk 122. Daarmee staat Groningen op plek 10. Als je alleen kijkt naar de vraag naar appartementen, dan is die in Groningen het grootst. 

Vooral in de Randstad, in Oost-Brabant en op de Veluwe is de druk in veel gemeenten hoger dan 100. De druk is verreweg het grootst op de Amsterdamse woningmarkt en in Amstelveen.

Naast de woondruk is ook de woonaantrekkelijkheid bekeken. Groningen bezet daarbij plaats 23, onder Oss en boven Tilburg.