Wonen

Wat kan Groningen doen met Niemeyer-pand om er iets héel moois van te maken ?

In de loop van dit jaar zal een medewerker van Tabaksfabriek Niemeyer in Groningen voor de laatste keer de deur van de fabriek achter zich dicht doen. Dan komt er na tweehonderd jaar een einde aan de tabaksproductie in Groningen. De vraag is dan: wat kan Groningen het beste doen met het imposante, vrijkomende pand?


Leestijd: 1 minuut

Vorig jaar werd bekend dat Tabaksfabriek BAT Niemeyer in Groningen dicht gaat. Dat had eigenaar British American Tobacco (BAT) besloten. De 185 medewerkers werden geïnformeerd over de sluiting van de fabriek. Het plan was dat Niemeyer, in de loop van 2022 de deuren definitief zou sluiten; de Groningse productie van tabak wordt overgeheveld naar goedkopere productielocaties in Hongarije en Duitsland.

De vraag wat er nu moet gebeuren met het pand werd deze week op LinkedIn gesteld door Jan Willem Wolff. “Industrieel erfgoed in Groningen, de tabaksfabriek van Niemeyer/ BAT. Tevens jeugdsentiment, ik kom uit die wijk. Zijn er al plannen voor een passende herbestemming en wie van de gemeente is daar mee bezig? Ik zou graag een creatieve en ondernemende plek zien, zoals De Pudding, De Biotoop of voorheen het oude postsorteercentrum”, zo schrijft hij.

Hij pleit in elk geval voor mooiere bijdrage aan Stad dan (dure of juist sociale huur) woningen, die al op veel andere plekken komen. Hij vraagt mensen uit zijn netwerk mee te denken hoe je op die plek dicht bij het NS Hoofdstation iets prachtigs creëert. “Een brouwerij erin mag, maar dat hoeft niet”.

Mochten er onder onze lezers mensen zijn met interessante suggesties? Reageer via de Facebookpagina van de GIC!

(Foto: Jan Willem Wolff)