Wonen

Wat te doen bij een beroving?

Een beroving is natuurlijk geen leuk onderwerp om bij stil te staan. Toch kan het goed zijn eens na te denken over hoe hier het beste mee om te gaan, mocht het je overkomen. Want helaas blijkt ook Groningen niet overval-vrij en zijn stadjers regelmatig de dupe van straatroven. Berovingen zijn vaak het werk van jonge veelplegers. Ze zijn in de meeste gevallen uit op geld of gaan er vandoor met een mobiele telefoon. De daders slaan vaak toe op grotere stations, in winkelcentra en in uitgaansgebieden, zoals de Grote Markt.


Leestijd: 2 minuten

Politie houdt 26 jongeren aan wegens geweld, straatroven en diefstal
Politie houdt 26 jongeren aan wegens geweld, straatroven en diefstal

RAAK!
Een straatroof is een vorm van diefstal die door middel van bedreiging of geweld in de openbare ruimte wordt gepleegd. Niet alleen is er sprake van materiële schade, ook kunnen de psychische en lichamelijke gevolgen nog lange tijd doorwerken. Door de grote impact die een beroving kan hebben op het slachtoffer, heeft straatroof een hoge prioriteit bij de politie. Hoewel het lastig is in te schatten wat zo'n situatie met je doet, is het raadzaam tijdens een beroving het door de politie gehanteerde RAAK principe in het achterhoofd te houden.

R – Rustig blijven
Bewaar altijd de rust en probeer je te realiseren dat de overvaller uit is op geld en goederen en de beroving dus geen persoonlijke aanval is.

A – Aanvaarden
Pleeg geen verzet. Wanneer je het slachtoffer bent van een overval, denk dan altijd aan je eigen veiligheid en probeer je te focussen op het zo snel en kalm mogelijk afhandelen van de situatie.

A – Afgeven van geld of goed
Geef waar de dader om vraagt. Geld en goederen zijn gelukkig vervangbaar en nooit een reden om jezelf in meer gevaar te brengen dan nodig.

K – Kijken
Hoewel de situatie ongetwijfeld stressvol is, is het belangrijk zoveel mogelijk details van de dader in je op te nemen. Specifieke kenmerken (zoals lengte, kleding, spraak) en opvallende details kunnen van groot belang zijn in het opsporen van de dader.

Doe altijd aangifte
Het is heel belangrijk om na een beroving altijd aangifte te doen. Hierdoor vergroot je de kans dat de dader gepakt wordt. Wat, met dank aan de Groningse politie, in een hoop gevallen ook gebeurt. Wanneer er betaalpassen gestolen zijn, blokkeer dan direct de desbetreffende rekening(en), hier vind je de procedure. Daarnaast is het ook om verzekeringstechnische redenen noodzakelijk aangifte te doen om schade vergoed te krijgen. Meld de beroving altijd bij de verzekering. Wanneer je mobiele telefoon is verzekerd, bestaat er een grote kans dat de telefoonverzekering de diefstal dekt. Let erop dat een mobiele telefoon niet onder de standaard verzekering valt. Hiervoor moet je dus een aparte telefoonverzekering afsluiten. Een speciale telefoonverzekering vind je onder andere bij simplesurance.