Wonen

Wie doet er mee aan een wormentelling in Groningen? Vanavond bijenkomst in Forum

In het Forum Groningen begint vanavond om acht uur een bijeenkomst gewijd aan een grote wormentelling komende weekend in Nederland, en ook in Groningen. Een wormentelling is nodig om inzicht te krijgen in de vraag hoe gezond de bodem is.


Leestijd: 2 minuten

Wie doet er mee aan een wormentelling in Groningen? Vanavond bijenkomst in Forum
Wie doet er mee aan een wormentelling in Groningen? Vanavond bijenkomst in Forum

In het weekend van 9 en 10 april organiseert CurioUs? samen met RUG-onderzoeker Jeroen Onrust een meetactie naar de aanwezigheid van wormen in de omgeving. Dat de regenworm belangrijk is weten we, daar vertelt Jeroen van alles over tijdens een minicollege op 4 april, maar we weten niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de vraag waar Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.

De regenworm

Regenwormen doen belangrijk werk. Ze breken dode plantenresten af waardoor voedingsstoffen door anderen gebruikt kunnen worden. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels. Zo spelen ze een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Door het vele graafwerk houden de regenwormen de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering.

Meetactie: wormentelling

Om meer inzicht te krijgen in de gesteldheid van de regenworm in Nederland organiseert Jeroen Onrust samen met CurioUs? een grootschalige wormentelling door heel Nederland. De resultaten van het onderzoek zullen aangeven hoe het met de regenworm gaat en hoe gezond de gemeten grond is. Meedoen aan de meetactie is simpel. Het enige wat een burgerwetenschapper nodig heeft is een schep, een stukje grond en geen angst om vies te worden. Alle resultaten worden vervolgens in real time op een interactieve kaart geplaatst. Zo kan iedereen zien waar en in welke grond juist veel of weinig wormen zitten! Via https://forum.nl/nl/curious kunnen geïnteresseerde burgerwetenschappers zich aanmelden voor het onderzoek.

Minicollege: hoe gezond is jouw grond?

Eigenlijk staan we veel te weinig stil bij de regenworm en zijn functie voor de natuur. Zonde, vindt Jeroen Onrust. Tijdens zijn minicollege op maandag 4 april in Forum Groningen zet hij het onmisbare diertje in de spotlights en schenkt het eindelijk de aandacht die het verdient. Ook Landgoud-eigenaar Hero Havenga de Poel komt aan het woord. Hij gaat in op het belang van een gezonde bodem voor zijn biologische akkerbouwbedrijf aan de Waddenzeedijk.

Citizen science

Onderzoekers zoals Jeroen Onrust worden gedreven door hun interesse in het, nog, onbekende van hun vakgebied. Maar vaak kunnen zij dit niet alleen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is ‘citizen science’, oftewel burgerwetenschap, een vorm van onderzoek waarin de onderzoeker geholpen wordt met het verzamelen van data door nieuwsgierige vrijwilligers en ‘doe-het-zelf’ onderzoekers. Waar een onderzoeker in zijn eentje maanden bezig kan zijn met het tellen naar wormen is het mogelijk om door middel van citizen science een schat aan data te verzamelen in één weekend!

Hoe gezond is jouw grond?

Maandag 4 april, 20.00 uur: minicolleges door Jeroen Onrust en Hero Havenga de Poel

Zaterdag 9 + zondag 10 april: Meetactie wormentelling

Tickets voor de minicolleges en info + aanmelden voor de meetactie via forum.nl/curious

Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen