Wonen

Winterkou: gemeente houdt wakken open

De winterkou betekent niet alleen schaatsplezier; voor vogels wordt het lastiger om aan voedsel te komen. Medewerkers van Stadsbeheer maken daarom elke dag een ronde langs vijvers in de stad. Ze houden wakken open op plekken waar grote aantallen watervogels bij elkaar komen en voeren de vogels twee tot drie keer per week.


Leestijd: 1 minuut

Winterkou: gemeente houdt wakken open
Winterkou: gemeente houdt wakken open

Veel watervogels leven het hele jaar door in de stad en kunnen zich doorgaans goed redden met het zoeken naar voedsel. Als er een langere vorstperiode is, dan wordt het voor deze dieren moeilijker om voldoende voedsel en open water te vinden. En juist als het koud is, hebben vogels meer voedsel nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Open water is belangrijk voor vogels. Zo kunnen ze eten en drinken en hun verenkleed verzorgen. Het is ook een veilige slaapplaats waar andere dieren (zoals honden en katten) ze niet makkelijk kunnen benaderen.

Medewerkers van de wijkpost strooien een mengvoer dat speciaal voor watervogels is samengesteld. Hierin zitten onder meer zonnebloemzaden, tarwe, maïs, soja, dierlijk vet, ruw eiwit, calcium en vitaminen. De wilde eenden, boerenganzen, waterhoentjes en meerkoeten zijn hier dol op, zo zegt de gemeente.