Wonen

Witte haas geboren in Groningen

Op een akker in het werkgebied van de Agrarische Natuur- en landschapsvereniging Wierde & Dijk in de provincie Groningen is een jong wit haasje geboren. Het diertje is afgelopen week ontdekt door akkerbouwer Arjan Koop toen deze op zijn land bezig was met werkzaamheden. Het diertje had zich verstopt op een geploegde akker maar viel vanwege zijn opvallend witte kleur vrij snel op.


Leestijd: 1 minuut

Witte haas geboren in Groningen
Witte haas geboren in Groningen

Volgens kenners gaat het hier om een zogenaamd leucitisch haasje. Leucisme is een afwijking die leidt tot verminderde pigmentatie. Dieren met deze afwijking hebben vaak een witte vacht, huid, veren of schubben. Het verschil met albinisme is dat leucistische dieren een normale oogkleur hebben terwijl de ogen van albinistische dieren altijd rood zijn.

Aan het jonge haasje nu de zware opgave om uit te groeien tot een volwassen haas.

De witte kleur maakt het diertje in deze periode – nu er nog weinig gewas op het land staat en er dus bijna geen dekking is – extra kwetsbaar en een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld roofdieren.

Dat dit geen belemmering hoeft te zijn om groot te worden bewijzen enkele eerdere waarnemingen van witte hazen in het werkgebied van Wierde & Dijk.

Deze observaties zijn de afgelopen jaren gedaan in de directe nabijheid van natuurbraakpercelen- en randen. Deze worden aangelegd door de agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk en het collectief Midden Groningen met het doel om natuurwaarden op het boerenland te verbeteren.

Om het jonge haasje ongestoord de kans te geven om op te groeien wordt de locatie waar hij gevonden is niet bekend gemaakt.

Foto’s: Albert-Erik de Winter

Foto van een volwassen witte haas
Foto van een volwassen witte haas

Iedere werkdag een kort en krachtig nieuwsoverzicht uit Groningen bij je lunch! Over een witte haas of de corona-aanpak van het UMCG. Meld je snel gratis aan via deze link!