Wonen

Woensdag luiden de klokken weer; zestig kerken in Groningen doen mee

Komende woensdag 25 maart, en de woensdag daarop, zullen veel klokken opnieuw luiden. Als teken van hoop en van troost. In Groningen hebben zich nu al meer dan zestig kerkgebouwen aangemeld om mee te doen, ze meldt de Stichting Oude Groninger Kerken vanmorgen.


Leestijd: 2 minuten

Woensdag luiden de klokken weer; zestig kerken in Groningen doen mee
Woensdag luiden de klokken weer; zestig kerken in Groningen doen mee

Vorige week deed de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een oproep uit naar haar kerken deel te nemen aan het initiatief Klokken van hoop. Dit is het luiden van de klokken op woensdagvonden tussen 19.00 en 19.15 uur om op die manier een boodschap van ‘hoop en troost’ te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. En zoals verwacht reageerde men uiterst positief en wordt uitgebreid gehoor gegeven aan deze oproep.

Inmiddels gaven meer dan 60 (!) kerken gehoor aan deze oproep. De klokken zijn nog op woensdag 25 maart en 1 april te horen van 19.00 uur tot 19.15 uur. Via de site http://www.klokkenvanhoop.nl/ zijn de deelnemende kerken aan deze actie te vinden.

De kerken die zich in Groningen hebben aangemeld: Adorp, Baflo, Breede, Den Andel, Den Horn, Eenrum, Eenum, Engelbert, Fransum, Garnwerd, Godlinze, Grijpskerk, Grootegast (witte kerkje) Harkstede, Harkstede, Hornhuizen, Huizinge (niet SOGK – goede vriend), Kiel-Windeweer (De Amshoff), Klein Wetsinge, Kropswolde, Leegkerk, Leermens, Lettelbert, Losdorp, Marsum, Marum, Meedhuizen, Middelbert, Middelstum, Molukse kerk Appingedam, Niehove, Nieuw Beerta, Nieuw Scheemda, Nieuwolda (nog niet SOGK), Niezijl, Noordbroek, Noordwijk, Obergum, Oldenzijl, Onderdendam (in gedachten- heeft immers geen klok), Oosternieland, Oosterwijtwerd, Oude Pekela, Pieterburen, Sappemeer Koepelkerk, Slochteren, Solwerd, Stitswerd, ’t Zandt, Thesinge, Tolbert, Uithuizen, Usquert, Vierhuizen, Westeremden, Westernieland, Winsum, Wirdum, Zeerijp, Zuidwolde, Zuurdijk.

Het oorspronkelijke initiatief komt van de Paradijskerk in de binnenstad van Rotterdam. Onder het mom van ‘Klokken van hoop’ riep de Paradijskerk alle kerken in de stad en omgeving op om mee te doen. "Wij in Groningen zijn dan wel een ruime omgeving maar we doen graag mee! Met deze 'klokken van hoop en troost' kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen", aldus de organisatie.

Een aantal van onze kerken heeft de deuren dagelijks open. Vanouds zijn onze kerken toevluchtsoord voor mensen in onzekere tijden. Daarom verplichten we onze kerken niet de deur te sluiten. De richtlijnen van de Rijksoverheid worden vanzelfsprekend voortdurend nauwlettend gevolgd, en waar nodig passen we ons beleid aan op de actuele situatie.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) heeft de volgende maatregelen genomen om niet bij te dragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus.

De eigen activiteiten van de SOGK, zoals excursies en lezingen, zijn vervallen. Aan de beheerders van alle 93 kerken in het bezit van de SOGK wordt gevraagd publieksevenementen en activiteiten af te gelasten, in elk geval t/m 6 april. Ook de evenementen en activiteiten op de agenda van Bijzondere Locaties Groningen gaan voor deze periode niet door. De Schoolkerk en het Atelier AvecPlezier, in Garmerwolde, sluit eveneens t/m 6 april haar deuren.

Het carillon van de kerk in Middelstum
Het carillon van de kerk in Middelstum