Wonen

Wordt het Forum het beste gebouw van Nederland?

Het Forum maakt kans om verkozen te worden tot het beste gebouw van Nederland. Het nieuwe cultuurpaleis is genomineerd voor die prijs door de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA). In totaal dingen tien gebouwen mee naar de prijs.


Leestijd: 1 minuut

Groningen - mede dankzij het Forum - in top-20 van ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’
Groningen - mede dankzij het Forum - in top-20 van ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’

De jury ziet het Forum als “een multifunctioneel gebouw, een cultureel ‘warenhuis’ vol boeken en beelden, met expositieruimtes, filmzalen en horeca is. Het is de ‘huiskamer’ van de stad, een plek voor ontmoeting en debat. Op unieke wijze verenigt het gebouw culturele ervaringen rondom een publiek gestapeld landschap, dat eindigt in een plein op het dak.”

Het Forum is ingedeeld in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Daaronder vallen ook de eigentijdse ‘kerk’ Domusdela in Eindhoven en Fenix 1 in Rotterdam. Uiteindelijk worden er vier categoriewinnaars aangewezen en wordt één gebouw het beste van Nederland. Aanvankelijk werden 103 projecten ingestuurd, waarvan er nu tien zijn genomineerd. Ook is er een publieksprijs, waarvoor je hier kunt stemmen.

De winnaar van de titel wordt op 22 oktober bekend gemaakt.