Wonen

Zeven Groningse straten gaan op de warmtefoto

Zeven straten in de stad Groningen gaan op de warmtefoto. In een koude nacht in maart worden warmtebeelden gemaakt van de voorgevels, zodat bewoners kunnen zien waar warmte weglekt uit hun woning. De bewoners van deze straten krijgen de warmtefoto gratis, samen met een vrijblijvend isolatie-advies.


Leestijd: 1 minuut

Zeven Groningse straten gaan op de warmtefoto
Zeven Groningse straten gaan op de warmtefoto

Het gaat om een proef van de gemeente Groningen en Energieloket Groningen.

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via daken, ramen en gevels. Door warmteverlies tegen te gaan, kunnen bewoners geld besparen op de energierekening en comfortabeler wonen. Welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen, wordt zichtbaar met een warmtefoto.

Zelf aan de slag

De gemeente Groningen wil haar bewoners stimuleren om zelf, of samen met hun straat of buurt, aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. Dit past bij de ambitie van de gemeente Groningen om CO2-neutraal te zijn in 2035. Daarom houden de gemeente en het Energieloket Groningen deze proef met gratis warmtebeelden en isolatie-advies.

Bijeenkomsten

De straten zijn willekeurig geselecteerd. Het gaat om straten in Selwerd, Gorechtbuurt, Rivierenbuurt, Drielanden, Ruischerbrug en Beijum-West. In april organiseren de gemeente en het Energieloket Groningen per straat of wijk bijeenkomsten over deze warmtebeelden en maatregelen om woningen te verduurzamen. Waar mogelijk sluiten zij aan bij bestaande bewonersinitiatieven voor duurzame straten of buurten. Bewoners die niet willen meedoen, krijgen van te voren de mogelijkheid om zich af te melden.