Het E-lab dat door Prins Constantijn zal worden geopend is een werk-lab waarin digitale apparatuur gebruikt wordt door leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan robotica, 3D printen, lasersnijden, programmeren, modelleren, mediabewerking en meer. Het E-lab is onderdeel van de doorgaande leerlijn digitale geletterdheid waarmee de scholen van Openbaar Onderwijs Groningen in 2016 zijn gestart.
Binnen de scholen van Openbaar Onderwijs Groningen worden meerdere E-labs ontwikkeld. Ieder ‘lab’ heeft een eigen accent. Zo is er een E-lab dat zich specialiseert in ‘Media, Art en Design’ en er is een E-lab ingericht met Robotica als thema.
Op landelijk niveau wordt momenteel gewerkt aan een herziening van de inhoud van het onderwijs (curriculum). Digitale geletterdheid is een van de negen leergebieden, naast onder andere Engels en Nederlands. Met de doorgaande leerlijn digitale geletterdheid is Openbaar Onderwijs Groningen een pionier op dit vlak.
De afspraken die worden gemaakt in de ‘digideal’ zorgen ervoor dat Groningse kinderen vanaf groep 1 van de basisschool tot en met de eindexamenklas van het voortgezet onderwijs aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden op vier deelgebieden kunnen werken: ICT basisvaardigheden, Computational thinking, Mediawijsheid, Informatievaardigheden.