Wonen

Zo, dus jij denkt dat je Groningen kent....?! Waar hangt deze bel dan...?

Duizenden Groningers lopen er dagelijks langs, dit pand in de binnenstad in Groningen. Maar slechts weinigen weten waar deze bel hangt. En nog minder wat deze bel symboliseert. Lees hieronder verder.


Leestijd: 1 minuut

Zo, dus jij denkt dat je Groningen kent....?! Waar hangt deze bel dan...?
Zo, dus jij denkt dat je Groningen kent....?! Waar hangt deze bel dan...?

De klok op bovenste foto is te vinden in een zeventiende-eeuws gevelsteen aan de Vismarkt. Dat lezen we op de website van kledingwinkel Vanilia, gevestigd aan Tussen Beide Markten.

Dat die klok aan de gevel hangt – we zullen het maar eerlijk toegeven – dat wisten wij ook niet, want als je over de Vismarkt loopt heb je zó veel te zien dat die klok je niet opvalt.

Daarom hieronder, met dank aan de website van Vanilia, hieronder het verhaal achter de gevelsteen:

"In de gevel is een zeventiende-eeuwse gevelsteen met een klok te zien, die hier in 1929 opnieuw werd aangebracht. Het verhaal gaat dat de klok herinnert aan de tijd van zo’n vijf eeuwen geleden, toen op deze plaats met een bel of een klokkenstoeltje geluid werd, om aan de bevolking duidelijk te maken dat er verse vis vanuit Zoutkamp was aangevoerd.

In die tijd stond hier dan ook een huis of herberg met de naam ‘De Clocke’. Het Tingtangstraatje – het smalle straatje tussen het Koude Gat en Tussen Beide Markten – zou naar het geluid van de bel genoemd zijn.”