Wonen

Zo komt De Zwarte Doos er straks uit te zien

Na jaren van onzekerheden en leegstand is er nu een definitief plan voor de verbouwing van het voormalige kantoorpand De Zwarte Doos aan de Eendrachtskade in Groningen. In de ‘Black Box’, zoals het pand straks heet, worden 300 appartementen gerealiseerd voor voornamelijk studenten. En dat komt er zo uit te zien.


Leestijd: 1 minuut

Zo komt De Zwarte Doos er straks uit te zien
Zo komt De Zwarte Doos er straks uit te zien

Het gebouw heeft twaalf verdiepingen en een oppervlakte van 15.500 vierkante meter. Op de eerste acht verdiepingen komen vooral jongerenwoningen. Op de negende, tiende en elfde verdiepingen komen appartementen met een afmeting van 70 tot 90 vierkante meter. De bovenste verdieping, waar vroeger een kantine zat, wordt geschikt gemaakt voor een aantal penthouses van 90 tot en met 100 vierkante meter. In het pand is verder nog 1500 vierkante meter aan ruimte voor bijvoorbeeld werk- en fitnessruimtes.

Een impressie van een appartement
Een impressie van een appartement

Het aanvankelijke ontwerp van het pand van Linge en Kleinjan uit 1976 blijft grotendeels overeind.  De oorspronkelijke karakteristieke gevelelementen van zwart grintbeton blijven behouden en plaatselijk worden verwijderd om fraaie overhoekse ruimten in de nieuwe appartementen te maken. Alle kozijnen en gevelpanelen worden vervangen door nieuw champagnekleurige aluminium kozijnen.

De Zwarte Doos nu
De Zwarte Doos nu

Het pand krijgt volgens de architect een meer eigentijdse uitstraling in de skyline van de stad. Team 4 wil ook een stukje kwaliteit aan de omliggende straten toevoegen. Daarom wordt het parkeerterrein aan de achterkant van het gebouw gesloopt om plaats te maken voor twee lagen aan appartementen. Die komen dan aan de Witte de Withstraat te liggen. Het ondergronds parkeerterrein blijft voor de bewoners wel bestaan.

De achterkant van de Black Box
De achterkant van de Black Box

In De Zwarte Doos zat tot 2013 de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente. Sindsdien stond het pand leeg. Op sommige momenten woonden er een handjevol antikrakers in het pand, dat tot 2019 eigendom was van een Ierse investeringsmaatschappij. Er werden meerdere keren plannen gepresenteerd voor het pand. In 2019 kocht de Belgische studentenhuisvester Xior het gebouw voor 46 miljoen euro. Team 4 Architecten tekent nu voor het ontwerp.  

De vergunning voor de verbouwing is binnen. De eerste bewoners zouden eind volgend jaar hun huisje moeten kunnen betrekken.

De voorkant van de Black Box
De voorkant van de Black Box