Wonen

Zonovergoten 'Halve van Haren': drukte bij voorjaarsklassieker

Hardlopen, genieten van de voorjaarszon en van een schitterend Hondsruglandschap: dat is wat vele honderden mensen deden die zaterdag deelnamen aan de halve marathon van Haren, beter bekend als ‘de Halve van Haren’. Het was de 39ste keer dat deze hardloopwedstrijd werd gelopen. Maar behalve voor een afstand van 21 kilometer kon men ook kiezen voor een afstand van tien kilometer, de zogenaamde ‘Onner Ronde’.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen gaf het startschot van de twee wedstrijden. De halve marathon is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de vier Mijl van Groningen. Op de eerste plaats vanwege de lengte (21 km in plaats van 6,4 van de Vier Mijl), maar op de tweede plaats vanwege het landschap. De Halve van Haren voert door een prachtig, afwisselend landschap met weilanden en bossen.

De beide lopen werden mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers. De belangstelling voor de deelname was zó groot dat de inschrijving al lang van te voren vol was.

Indien mogelijk zou het een idee zijn om het aantal lopers volgend jaar uit te breiden, omdat het dan een jubileum-editie is. Anderzijds is de charme van de loop in Haren ook dat het minder massaal is dan de 4Mijl, dus als het te druk zou worden gaat dat ten koste van de sfeer. Iets voor de organisatie dus om over na te denken. In elk geval kan de 39ste editie, mede dankzij het zeer fraaie lenteweer, zeker een succes worden genoemd.

Hardlopen door een fraai landschap rond Haren en Onnen (foto: Facebook, Halve Marathon Haren).