Wonen

Robert Kennedy jr: “Stop de gaswinning in Groningen”

Robert F. Kennedy Jr. komt volgende maand naar Nederland. De zoon van de in 1968 vermoorde presidentskandidaat en neef van de eveneens vermoorde president JFK komt op uitnodiging van opinietijdschrift The Optimist. Hij spreekt onder meer over de gaswinning in Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Robert Kennedy jr: “Stop de gaswinning in Groningen”
Robert Kennedy jr: “Stop de gaswinning in Groningen”

Op 15 juni wordt hij met een VIP diner ontvangen door de stad Rotterdam. Kennedy (61) zal spreken tijdens het duurzaamheidsevent ‘A Contract with Our Future’ in Amersfoort en zal in discussie gaan met Marjan Minnesma van platform Urgenda en Henk Ovink, water expert en adviseur van de Nederlandse en Amerikaanse regeringen.

Kennedy vergelijkt de recente onrust in Nederland omtrent de gaswinning in Groningen met de controversiële schaliegaswinning in de Verenigde Staten. ‘Vijf jaar geleden kwamen er jaarlijks maximaal drie serieuze aardbevingen voor in de staat Oklahoma; tegenwoordig zijn dat er soms drie per dag. De vraag die de mensen in Nederland zich moeten stellen luidt: “Hoe zorgen we ervoor dat we het land achterlaten voor onze kinderen met dezelfde mogelijkheden, welvaart en gezondheid, als die wij van onze ouders hebben gekregen.”’

Kennedy was lid van de commissie die de gouverneur van New York adviseerde om schaliegaswinning te verbieden omdat “de gevolgen voor de volksgezondheid de economische voordelen te boven gingen”. De gouverneur nam dat advies over en schaliegaswinning is in New York verboden.

Robert F. Kennedy Jr. is zeker niet iemand die alleen meelift op de familienaam. Net als zijn vader is hij advocaat en in die hoedanigheid maakte hij naam door de Hudson rivier in de VS “schoon te procederen”. Kennedy gebruikt het recht voor het verwezenlijken van een schone, gezonde, duurzame en rechtvaardige samenleving. Zijn voorbeeld leidde tot de oprichting van vele ‘Riverkeeper’ organisaties overal in de wereld. In 1999 riep Time Kennedy uit tot ‘Hero for the Planet’.

Over The Optimist

The Optimist is een Nederlands tijdschrift dat in 1995 door Jurriaan Kamp werd opgericht als Ode. Sinds 2004 verschijnt het magazine ook in een internationale Engelse editie. De naam van de uitgave werd in april 2013 gewijzigd in The Optimist omdat die beter aansluit bij de oplossingsjournalistiek waarvoor het blad staat.

www.theoptimist.nl