Bereikbaarheid & Verkeer

Aansluiting Leonard Springerlaan en westelijke ringweg vijf weken dicht (VIDEO)

De aansluiting van de Leonard Springerlaan op de westelijke ringweg is dicht van maandag 28 september tot maandag 2 november. Er wordt namelijk een nieuwe rioolpersleiding onder de westelijke ringweg doorgeboord. Verkeer van en naar onder andere MartiniPlaza wordt omgeleid. Ook de afslag van de Concourslaan naar de westelijke ringweg is dicht.


Leestijd: 1 minuut

Aansluiting Leonard Springerlaan en westelijke ringweg vijf weken dicht (VIDEO)
Aansluiting Leonard Springerlaan en westelijke ringweg vijf weken dicht (VIDEO)

De werkzaamheden zijn nodig omdat de bestaande persleiding onder de ringweg door in de weg ligt voor het nieuwe viaduct dat hier komt. In de toekomst gaat de westelijke ringweg op deze plek omhoog, en rij je vanaf de Leonard Springerlaan onder de ringweg door naar de Concourslaan. Daarmee verdwijnen ook de verkeerslichten voor het doorgaande verkeer op de westelijke ringweg.

Een persleiding is een grote rioolbuis waarin afvalwater onder hoge druk wordt verplaatst. De bestaande persleiding onder de westelijke ringweg door is een belangrijke schakel in het rioolstelsel van de stad. De nieuwe persleiding wordt aangebracht via een ´gestuurde boring´. Dat betekent dat er een buis onder de ringweg wordt geboord, vanaf de Concourslaan naar de Leonard Springerlaan. Hiervoor wordt bij het begin- en het eindpunt van de boring een grote bouwkuip gegraven.

Omleidingen autoverkeer
Vanwege de werkzaamheden is de Leonard Springerlaan niet toegankelijk voor auto’s (zie afbeeldingen). Het verkeer vanaf de westelijke ringweg naar de Leonard Springerlaan wordt omgeleid via de Peizerweg (afrit 18) en de Paterswoldseweg. Bezoekers van MartiniPlaza kunnen deze omleiding volgen. Het verkeer vanaf de Leonard Springerlaan richting Drachten, Assen of Hoogezand heeft twee opties: via het noorden langs de Peizerweg of via het zuiden langs de Laan Corpus den Hoorn.

Geen hinder voor het doorgaande verkeer op de Ring West
Doorgaand verkeer op de westelijke ringweg ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. Voor fietsers hebben de werkzaamheden ook geen effect. De fietstunnel onder de westelijke ringweg door, tussen Gasunie en MartiniPlaza, is in juni al dicht gegaan. Fietsers kunnen gebruik maken van het tijdelijke fietspad aan de westzijde van de ringweg, bij de drafbaan langs. Op de Leonard Springerlaan en de Concourslaan kunnen fietsers de bouwkuip passeren.