Bereikbaarheid & Verkeer

Adieu, Esperantokruising! Spoorwegovergang bij Oosterpoortwijk zaterdag definitief gesloten

Duizenden mensen stonden er dagelijks korte of langere tijd voor te wachten, en zijn er helemaal aan gewend: de gesloten bomen van de spoorwegovergang ter hoogte van de Esperantokruising, nabij de Oosterpoortwijk. Maar vanaf komende zaterdag zal niemand er ooit meer voor hoeven te wachten, want dan wordt de overgang definitief afgesloten. Maar hoe moeten fietsers vanaf die dag dan wel rijden?


Leestijd: 1 minuut

Adieu, Esperantokruising! Spoorwegovergang bij Oosterpoortwijk zaterdag definitief gesloten
Adieu, Esperantokruising! Spoorwegovergang bij Oosterpoortwijk zaterdag definitief gesloten

De spoorwegovergang ter hoogte van de Esperantokruising in Groningen wordt zaterdag 4 april ’s morgens om 01.00 uur precies definitief afgesloten. De spoorwegovergang wordt namelikk vervangen door de Helperzoomtunnel, die op 3 april opengaat. Voor fietsers is de fietstunnel bij station Groningen Europapark het meest voor de hand liggende alternatief.

De Esperantokruising wordt opgeheven in verband met de komst van een extra spoor tussen stations Groningen en Groningen Europapark. Hierdoor kunnen er straks meer treinen rijden. De huidige kruising is complex en onoverzichtelijk, door meerdere toe- en afleidende rijbanen. Met de nieuwe situatie van meer sporen en meer treinen is het voor de veiligheid noodzakelijk de overweg op te heffen.

Fietsers kunnen vanaf 3 april het spoor veilig kruisen bij de fietstunnel bij station Groningen Europapark, de nieuwe Helperzoomtunnel of het Herewegviaduct. Auto's hebben behalve de Helperzoomtunnel ook de Hereweg en de zuidelijke ringweg als alternatieve routes.

Vanwege de opening van de Helperzoomtunnel en de sluiting van de Esperantokruising rijdt lijn 8 vanaf 4 april een andere route. De haltes Kempkensberg, Haydnlaan, Wagnersingel en Groenestein komen te vervallen. Nieuw in de route zijn de haltes Verlengde Lodewijkstraat, Station Europapark en Sportcentrum Europapark.

In de toekomst komt er ter hoogte van de Esperantokruising een fietstunnel onder het spoor. De opening daarvan is naar verwachting in 2025.

Kaartje met de alternatieve routes
Kaartje met de alternatieve routes