Bereikbaarheid & Verkeer

Afbraak Amaliatunnel vanaf 6 maart

De fietstunnel onder de Brailleweg door, de Amaliatunnel, gaat op 6 maart definitief dicht. De tunnel wordt afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van de kruising Hoornsediep-Brailleweg-Maaslaan. Op deze plek komt in de toekomst een gelijkvloerse oversteekplek voor fietsers en voetgangers, met verkeerslichten. Fietsers moeten de komende tijd omrijden via de Parkweg of de Van Iddekingeweg. Er wordt nog naar andere oplossingen gezocht.


Leestijd: 1 minuut

Afbraak Amaliatunnel kan vanaf maandag voor overlast zorgen
Afbraak Amaliatunnel kan vanaf maandag voor overlast zorgen
De Amaliatunnel (rode streep) is vanaf 6 maart dicht. De Muntingbrug en het fietspad langs het Noord-Willemskanaal (beide oranje streep) zijn nu al dicht.
De Amaliatunnel (rode streep) is vanaf 6 maart dicht. De Muntingbrug en het fietspad langs het Noord-Willemskanaal (beide oranje streep) zijn nu al dicht.

De Amaliatunnel is in 2007 aangelegd en vormt voor fietsers en voetgangers de verbinding tussen het Hoornsediep oostzijde en het fietspad bij het Noord-Willemskanaal.

Ovonde
De tunnel moet worden afgebroken vanwege de aanleg van een ovale rotonde (ovonde) aan de noordzijde van het Julianaplein. Via deze ovonde kan het autoverkeer straks vanaf de Brailleweg de Hereweg bereiken, en omgekeerd.

Sloop
Maandagochtend 6 maart gaat de tunnel dicht. Voordat de tunnel wordt gesloopt, wordt eerst de grond rondom de tunnel afgraven. Ook worden er proefsleuven gegraven om te kijken welke kabels en leidingen er liggen. Twee weken later, op maandag 20 maart, begint de echte sloop van de tunnel. Omwonenden krijgen een brief met meer informatie over de te verwachten overlast. De sloop duurt twee weken, tot en met maandag 3 april.

Fietsers
Fietsers vanuit De Wijert richting het centrum, kunnen het beste omrijden via de Hereweg. Voor sommige mensen is dit een flinke omleiding. Er wordt gezocht naar betere omleidingen.

Kom je vanuit de Rivierenbuurt en ga je richting het westen, dan kun je het beste via de Parkweg fietsen.

Autoverkeer
Vanwege deze werkzaamheden zijn de Brailleweg en het Emmaviaduct tussen 2 en 6 maart dicht voor autoverkeer. Ook de toerit naar en afrit Groningen-Centrum vanaf de A28 is afgesloten. Hier wordt de Brailleweg te verlegd. Het nieuwe deel wordt in deze periode aangesloten op het Emmaviaduct. Vanaf 6 maart rijdt het verkeer niet meer op de weg bovenop de Amaliatunnel. Dan kan er begonnen worden met de afbraak van de tunnel.

Foto en afbeelding: Groningen Bereikbaar