Bereikbaarheid & Verkeer

Autoverkeer Groningen groeit minder snel dan elders in het land

Het autoverkeer in Groningen groeit minder snel dan elders in het land. Dat is goed nieuws, want daardoor wordt het aantal verkeersvertragingen beperkt tijdens de aanpak van Ring Zuid.


Leestijd: 2 minuten

Autoverkeer Groningen groeit minder snel dan elders in het land
Autoverkeer Groningen groeit minder snel dan elders in het land

In 2022 reden er op een gemiddelde werkdag minder auto's van en naar Groningen dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van de telpunten op de toegangswegen naar de stad. Het gaat om een relatief klein verschil van 1,4 procent, maar het is toch opvallend te noemen, met name omdat we in 2022 juist afscheid namen van de coronamaatregelen. In de rest van het land gingen er juist meer auto’s de weg op. Als we 2022 vergelijken met 2019, gaat het zelfs om een daling van 8,1 procent.

Minder vertraagde ochtendspitsen dan in 2019

In 2022 waren er 10 procent meer vertragingen in de ochtendspits dan in coronajaar 2021. Maar er zijn flink minder vertragingen geweest dan in 2019, voor corona. In 2019 waren er 50 procent meer vertragingen dan in 2022. Het gaat hierbij om vertragingen op de aanrijroutes naar de ring, de ring zelf en de belangrijkste 50km/u-wegen in de stad.

“De piepers mogen eerder of later op tafel”

De vertragingen in de avondspits in 2021 en 2022 zijn vergelijkbaar. Edwin Papjes, coördinator data & informatie bij Groningen Bereikbaar: "De verklaring daarvoor is dat de vertrektijden aan het einde van de werkdag minder verspreid zijn dan in de ochtendspits. Men wil waarschijnlijk toch op tijd thuis zijn voor het avondeten. Als we samen de avondspits willen verminderen, mogen de piepers dus eerder of later op tafel komen."

Meer gebruik van P+R en ov

De cijfers laten zien dat mensen de P+R en het openbaar vervoer vanaf de P+R weer meer weten te vinden. We zien een hogere bezetting op de P+R-terreinen, een stijging van 34,1 procent. Ook waren er meer check-ins in het ov op de P+R-terreinen. Zo'n 38 procent meer dan in 2021. Meer reizigers wisten in het afgelopen jaar Groningen Bereikbaar te vinden. Het websitebezoek en het aantal volgers op social media is fors gestegen, mede te danken aan de campagne rond Operatie Julianaplein.