Bereikbaarheid & Verkeer

Ring West begin maart drie weken dicht

Operatie Ring Zuid staat voor de deur: de operatie van eind maart tot september waarbij alle onderdelen van de zuidelijke ringweg op elkaar worden aangesloten. Om in die periode optimaal gebruik te kunnen maken van de overige ringwegen, wordt Ring West begin maart gereed gemaakt voor de operatie.


Leestijd: 2 minuten

Impressie van het Vrijheidsplein en Ring West
Impressie van het Vrijheidsplein en Ring West

Het afronden van de werkzaamheden aan de westelijke ringweg zijn voorbereidende werkzaamheden voor Operatie Ring Zuid, en kan je zien als fase 0 van de Operatie.

Fase 0

Op 1 maart begint Aanpak Ring Zuid met het definitief inrichten van Ring West. Dan gaat de ringweg vanaf de Peizerweg alleen in zuidelijke richting dicht, dus richting Vrijheidsplein. Vanaf 8 maart kun je ook niet meer vanaf het Vrijheidsplein de westelijke ringweg op. Op 22 maart gaat dit deel van Ring West weer open.

Een dag eerder, op 21 maart, gaat na lange tijd ook de aansluiting van de westelijke ringweg met de Leonard Springerlaan helemaal open. Dat is de aansluiting bij Martiniplaza. De aansluiting is helemaal nieuw, zonder verkeerslichten. Vanaf de Leonard Springerlaan kun je dan weer rechtsaf de ringweg op richting Paddepoel/Zuidhorn. Ook kun je weer vanaf de Leonard Springerlaan onder het viaduct door en dan de oprit richting Drachten nemen. De Leonard Springerlaan is dan ook weer te bereiken vanaf zowel het noorden (Paddepoel/Zuidhorn) als het westen (Drachten).

Vanaf 22 maart: Ring West weer open

Op 22 maart begint Operatie Ring Zuid. De westelijke ringweg is dan weer helemaal open en heeft in beide richtingen weer twee rijstroken. Dan kun je dus ook weer vanaf de westelijke ringweg naar Drachten en omgekeerd.

In verband met Operatie Ring Zuid kan je dan alleen nog niet richting het Julianaplein. Tot 26 april is het deel van de ringweg tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein helemaal afgesloten, in beide richtingen.

Vanaf 27 april: Vrijheidsplein helemaal open

Op 27 april gaat als laatste de nieuwe verbindingsboog vanaf de westelijke ringweg naar het Julianaplein open. Daarmee is het nieuwe Vrijheidsplein helemaal in gebruik. Ga je over deze nieuwe verbindingsboog richting het Julianaplein, dan kun je daar tot 30 augustus alleen de richting Assen nemen. Dat heeft te maken met Operatie Ring Zuid.