Bereikbaarheid & Verkeer

Bloemenjaarmarkt Groningen: reis met de fiets, het OV of via een P+R

Morgen, 15 april, is het weer zo ver: dan vindt de Bloemenjaarmarkt plaats in het centrum van Groningen. Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit alle richtingen. De grootschalige werkzaamheden van Operatie Julianaplein zorgen ervoor dat de stad met de auto minder goed bereikbaar is. Het advies van Groningen Bereikbaar is dan ook: pak de fiets, reis met het openbaar vervoer of parkeer je auto op de P+R. Onderstaande tips geven ze mee aan reizigers die van plan zijn naar de binnenstad te komen:


Leestijd: 2 minuten

Bloemenjaarmarkt Groningen: reis met de fiets, het OV of via een P+R
Bloemenjaarmarkt Groningen: reis met de fiets, het OV of via een P+R

Pak de fiets

Woon je binnen fietsafstand van de binnenstad, kom dan op de fiets. Je kunt de fiets veilig en gratis parkeren in bijvoorbeeld de nieuwe fietsenstalling aan de Grote Markt of een van de andere fietsenstallingen in het centrum. Met de fiets omzeil je gemakkelijk de verkeershinder.

Reis met het OV

Het centrum van de stad ligt op loopafstand van het Hoofdstation. Met de trein of de bus is de Bloemenjaarmarkt dus goed te bereiken. Misschien kun je ook via een hub in jouw buurt reizen. Plan je reis in de reisplanner van de vervoerder: NS, Arriva of Qbuzz.

Parkeer op de P+R

Rond de stad Groningen liggen P+R-terreinen waar je gratis de auto kunt parkeren en verder kunt reizen met bus of fiets. Vanaf de P+R's rijden de bussen van Q-link vaak en snel naar de binnenstad. Voor de bussen gelden de tarieven van Qbuzz. Reizen met de OV-chipkaart is altijd het voordeligst. Reis je met meer personen? Dan is een P+R-retourticket voordelig. Dit kaartje kost 6 euro en is een vervoerbewijs voor maximaal 5 personen.

Extra bussen

Tijdens de Bloemenjaarmarkt rijden extra bussen vanaf P+R Meerstad, P+R Kardinge en parkeerterrein Euroborg/P3. Vanaf Euroborg/P3 rijdt een speciale Bloemenjaarmarktlijn 22, die elke 5 tot 10 minuten pendelt tussen het parkeerterrein en de Grote Markt. Bekijk de actuele dienstregeling op qbuzz.nl/gd.

Operatie Julianaplein

Van 11 februari tot 9 mei vindt Operatie Julianaplein plaats. Deze megaklus levert ernstige verkeershinder op in de héle stad. Het heeft ook grote gevolgen voor de bereikbaarheid van het centrum. Tijdens de Bloemenjaarmarkt is fase 5 van Operatie Julianaplein in volle gang. In fase 5 is het Julianaplein alleen open voor verkeer tussen Assen en Drachten. Ook de verbinding van de A28 naar het centrum is open.

Vrolijke Paashazen delen bloemen uit in wijkwinkelcentra

Nog meer festiviteiten in de binnenstad naast de Bloemenjaarmarkt. Vanwege het Paasweekend huppelen er zaterdag vrolijke Paashazen rond in de wijkwinkelcentra van Helpman en het Overwinningsplein. De Paashazen worden ingezet door het programma Gastvrij Groningen om het winkelend publiek te verrassen. Ze delen vrolijke bloemetjes uit zoals blauwe druifjes en narcissen en informeren over de werkzaamheden aan het Julianaplein die momenteel veel verkeershinder en drukte in deze gebieden veroorzaken. Op deze manier wordt er op een vrolijke manier aandacht besteed aan deze werkzaamheden en de bijbehorende hinder.

Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland – KHN en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City ClubBedrijvenvereniging WEST  Bedrijvenvereniging Zuidoost Groningen en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.