Bereikbaarheid & Verkeer

Buurtbussen met vrijwilligers in Groningen rijden voorlopig nog niet – wachten is op protocol

De buurtbussen in Groningen en Drenthe ( die vaak bestuurd worden door vrijwilligers die vallen in de risicogroep van de covid-19), en ook de stadsbussen in Hoogezand, Veendam en Delfzijl rijden voorlopig nog niet. Al eerder is aangegeven dat de periode van stilstand werd verlengd tot half augustus. De periode van stilstand moet nu verlengd worden tot minimaal 1 september.


Leestijd: 2 minuten

Buurtbussen gaan vanaf maandag weer rijden
Buurtbussen gaan vanaf maandag weer rijden

De landelijke werkgroep buurtbussen is druk met het opstellen van een apart buurtbus protocol om veilig en verantwoord reizen met de buurtbus ook weer mogelijk te maken. Dit protocol moet definitief afgestemd zijn met het RIVM en de landelijke werkgroep buurtbussen voordat er weer gestart kan worden met het reizen met de buurtbus. Een en ander meldt Roelynke Postma namens ‘Publiek Vervoer Groningen Drenthe’.

Een buurtbus wordt gereden door vrijwilligers die vallen in de risicogroep van de covid-19. De buurtbus is openbaar vervoer in gebieden waar geen of minder openbaar vervoer is. Afstand houden tussen chauffeur en passagier in deze busjes is door de grootte van de busjes niet op dezelfde wijze in te regelen als in het reguliere ov.

Daarom wordt er voor de buurtbussen een apart buurtbusprotocol opgesteld. In dit protocol staat aangegeven aan welke eisen de buurtbussen moeten voldoen om te mogen rijden. Zodra het protocol bekend is, worden de buurtbussen zo snel als mogelijk conform het protocol ingericht.

Tot het moment dat de buurtbussen weer de weg op mogen, is er geen vervangend vervoer beschikbaar. Dat betekent voor de scholieren, studenten en andere reizigers die gebruik maken van de buurtbussen zelf moeten uitkijken naar een alternatieve manier van reizen. “Dit vinden wij als Publiek Vervoer erg vervelend, maar we zijn gebonden aan de landelijke regelgeving. We kunnen helaas ook geen alternatief vervoer inzetten”, meldt Roelynke.

Er bestaan zorgen onder de enthousiaste vrijwilligers die het mogelijk maken dat de buurtbus rijdt. Veel van deze vrijwilligers vallen in de risicogroep van covid-19. 'We houden er op dit moment rekening mee dat ook bij een goedgekeurd buurtbusprotocol niet de hele dienstregeling gereden kan worden. Voor deze groep geldt dat rijden op de buurtbus in deze omstandigheden onzeker of zelfs onverantwoord kan zijn'.

Vervolg onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wanneer de buurtbussen weer gaan rijden. Publiek Vervoer laat via haar website en de media weten als er ontwikkelingen zijn.

Foto boven: Buurtbus – Emergent City