Bereikbaarheid & Verkeer

Cargobike blijkt prima alternatief voor stadsbezorging

Twee weken lang testte Rutger Kussendrager van WCpapieraanHuis een elektrische cargobike van Groningen Bereikbaar. “Een perfecte manier om eens te proberen of zo’n fiets iets voor ons zou zijn”, zegt hij daarover. “Zeker in de buitengebieden van de stad is het echt een heel goed alternatief voor bezorgdiensten.”


Leestijd: 2 minuten

Cargobike blijkt prima alternatief voor stadsbezorging
Cargobike blijkt prima alternatief voor stadsbezorging

WCpapieraanhuis levert gerecycled wc-papier bij particulieren en bedrijven. Het hele proces is zo duurzaam mogelijk ingericht. “We kijken ook voortdurend hoe we onze bezorging zo duurzaam mogelijk kunnen doen”, zegt Kussendrager, die vanuit het moederbedrijf Allesschoon nu ook veel desinfectiemiddelen levert. “Ik had al eens wat van de probeeractie van Groningen Bereikbaar voorbij zien komen. Ik zat erover na te denken om eventueel zo’n fiets aan te schaffen of te gaan leasen. Het is dan echt perfect om ‘m eerst te kunnen testen.” Het aanmelden voor de testperiode verliep volgens Kussendrager vlotjes. “Ik kreeg ‘m ook makkelijk mee”, zegt hij. 

Er past veel in
“Het grote voordeel van de cargobike is dat er eigenlijk heel veel in past”, zegt Kussendrager. “We maken voor kleinere pakketten wel gebruik van een bezorgdienst, maar dat blijft toch vrij prijzig. In deze cargobike kun je zo tien doosjes desinfectiemiddelen of heel wat rollen wc-papier kwijt.” 

De fiets trapt volgens Kussendrager – zelf fervent mountainbiker – ook prettig. “Je komt vrij makkelijk op snelheid. Hij gaat iets harder dan 25 kilometer per uur, net zo hard als een normale e-bike. Op grote en brede fietspaden kun je lekker doorfietsen. In de stad fietsen kan wel een uitdaging zijn. Zo’n fiets is toch vrij groot en breed en als het druk is, dan is het soms lastig manoeuvreren op de smallere fietspaden. Het liefst zou ik dan met zo’n cargobike op de weg fietsen.”

Cargobike delen
Of ze bij WCpapieraanhuis een cargobike gaan aanschaffen, weet Kussendrager nog niet zeker. “Je moet ‘m natuurlijk wel regelmatig op de weg hebben én je hebt ook iemand nodig die de bezorging doet. Ik heb zelf gemerkt dat we daarvoor nog wat te weinig volume draaien. Het zou wel een hele goede optie zijn om met meerdere ondernemers – die ook in de stad bezorgen – zo’n fiets te gaan delen. Dat moet zeker gaan werken! Zodra je veel bezorgt, kan een cargobike een goed alternatief zijn. ” 

De proefperiode was dus voor Kussendrager zeker een succes en hij raadt andere ondernemers ook aan om de cargobike uit te proberen. “Het is sowieso top dat we dit in Groningen zo doen. Duurzaamheid wordt toch omarmd met zo’n testperiode en actie. Het is dan ook zeker goed om een vervolg te geven aan deze probeeractie, bijvoorbeeld met subsidies voor de aanschaf van zo’n cargobike. Dan is Groningen helemaal een voorloper!”

Ben je ondernemer in Groningen en wil je zelf twee weken gratis een elektrische cargobike uitproberen? Ga dan snel naar: www.groningenbereikbaar.nl/cargobike.

Foto: Jeroen van Kooten
Dit artikel is verschenen in de papieren Groninger Ondernemers Courant.