Bereikbaarheid & Verkeer

Doe mee aan de ‘Fiets naar je Werk Dag’ op 16 september

Donderdag 16 september is de landelijke 'Fiets naar je Werk Dag'. Duizenden mensen laten dan hopelijk hun auto staan en stappen massaal op de fiets. Volgens Groningen Bereikbaar is het voor werkgevers een mooie gelegenheid om ‘fietsen’ in de organisatie onder de aandacht te brengen en collega's in beweging te krijgen.


Leestijd: 2 minuten

Doe mee aan de ‘Fiets naar je Werk Dag’ op 16 september
Doe mee aan de ‘Fiets naar je Werk Dag’ op 16 september

Naast een beter milieu is gezondheid één van de belangrijkste doelstellingen van de Fiets naar je Werk Dag. Uit onderzoek van TNO blijkt dat medewerkers die regelmatig fietsen naar het werk gezonder en fitter zijn, ouder worden en dat het ziekteverzuim onder deze groep lager is. Ook helpt fietsen bij het verminderen van stress en heeft het een positieve invloed op je stemming. Bovendien is de fiets een handige manier om files te omzeilen. “Genoeg redenen om ook mee te doen!”, aldus Groningen Bereikbaar. 

Hoe pak je dat aan?
Groningen Bereikbaar heeft een aantal tips op een rijtje gezet, hoe je mee kunt doen aan de ‘Fiets naar je Werk Dag’.

  • Verras collega's die deze dag op de fiets komen met een presentje zoals een; zadelhoesje, fuit, krentenbol, waterflesje, bidon, smoothie etc. Of verloot een leuke prijs, bijvoorbeeld een fruitkrat voor het team, een fitbit of een tegoedbon.
  • Regel een fietsenmaker uit de buurt die deze dag de fietsen van collega's voorziet van kleine reparaties of deze dag een onderhoudsbeurt met een korting verzorgt.
  • Heeft jullie organisatie de mogelijkheid een fiets aan te schaffen via de werkgever? Grijp deze dag aan om dit te promoten onder collega's.
  • Thuiswerkende medewerkers doen mee aan deze dag door een #thuiswerkrondje te fietsen. Roep op om dit te doen en laat iedereen bijvoorbeeld foto's van hun ritje delen. Eventueel met een leuke prijsjes als beloning.
  • Groningen Bereikbaar heeft een actie waarbij men gratis een e-bike of speed pedelec kan proberen voor een week. Gebruik deze dag om de fietsactie bij werknemers onder de aandacht te brengen en help ze op de fiets. Materialen om deze actie te promoten zijn ook te downloaden uit de toolkit van Groningen Bereikbaar.
  • Vergeet niet deze dag en de eventuele eigen actie(s) aan te kondigen onder collega's. Denk aan een mail, een poster bij de koffieautomaat, een flyer op de koffietafel etc. Begin bijvoorbeeld met een save the date.

Tip van de organisatie van deze landelijke dag: Ook leuk om jullie volgers op social media te laten weten dat je meedoet. Gebruik hiervoor de hashtag #fietsnaarjewerkdag.

Gratis webinar: over de toepasbare psychologie van fietsstimulering
De organisatie achter de Fiets naar je Werkdag organiseert op dinsdag 6 september een webinar met psycholoog dr. Martijn Veltkamp over hoe je het fietsgedrag van je medewerkers kunt beïnvloeden en hoe je ervoor kan zorgen dat men blijft fietsen. Met praktische tips, succesverhalen en last-minute acties voor deelname van je organisatie aan de Fiets naar je Werkdag. Meer informatie en aanmelden kan op deze pagina.