Bereikbaarheid & Verkeer

Eerste deel doorfietsroute tussen Leek en Groningen klaar

Het eerste deel van de doorfietsroute tussen Leek en Groningen is klaar. Gedeputeerde Johan Hamster van de provincie Groningen en wethouder Harry Stomphorst van de gemeente Westerkwartier waren vrijdag 31 mei aanwezig in Midwolde om het afgeronde deel van de route te openen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Absolut fotografie
Foto | Absolut fotografie

Het gaat om het deel tussen de rotonde bij Midwolde en de Hooilanden bij Lettelbert, vlak voor het viaduct over de A7. De Hoofdstraat tussen Midwolde en Lettelbert maakt deel uit van de nieuwe Doorfietsroute tussen Leek en Groningen. De herinrichting is de eerste van zes projecten voor de nieuwe route.

Ander profiel

De nieuw geopende doorfietsroute heeft volgens de provincie een ander profiel dan gebruikelijk is voor doorfietsroutes. Er is geen fietspad of fietsstrook. Fietsers delen de weg met het overige verkeer. De fietser is hierbij nu de hoofdgebruiker. Overig verkeer is ’te gast’ en wordt op meerdere manieren afgeremd. Denk aan wegversmallingen, een maximale snelheid en ‘visuele drempels’.

Veiliger en aantrekkelijker fietsen

De nieuwe route moet fietsen tussen Leek en Groningen aantrekkelijker en veiliger maken, zegt Johan Hamster. “De fiets moet de meest logische keuze zijn voor afstanden tot 15 kilometer naar regionale centra, scholen en OV-knooppunten. Op de route tussen Leek en Groningen ligt nu geen duidelijke fietsroute. We werken aan één duidelijke verbinding, zodat nog meer mensen geneigd zijn om op de fiets te stappen. Deze route is een mooie eerste stap.”