Bereikbaarheid & Verkeer

Einde Operatie Julianaplein in zicht. En dan?

Aanstaande vrijdag om 20.00 begint de laatste fase van Operatie Julianaplein. Een weekend lang is dan het hele Julianaplein in alle richtingen afgesloten om de puntjes op de i te zetten. Maandag om 06.00 is het tijdelijke Julianaplein in alle richtingen geopend. Maar wat gebeurt er daarna?


Leestijd: 1 minuut

Ernstige verkeershinder verwacht: Julianaplein komend weekend volledig afgesloten
Ernstige verkeershinder verwacht: Julianaplein komend weekend volledig afgesloten

Start bouw ‘echte’ nieuwe Julianaplein

Als maandagochtend de eerste auto’s over het tijdelijke Julianaplein gaan rijden, is Operatie Julianaplein voorbij. Voor de bouwers begint maandag echter een nieuwe uitdaging. Dan start namelijk de bouw van het nieuwe Julianaplein. Eerst moet er nog een deel van het oude verkeersplein worden afgebroken, en ook de oude Julianabrug wordt gesloopt. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 in gebruik wordt genomen.

Tijdelijk Julianaplein

De afgelopen dertien weken heeft Combinatie Herepoort het tijdelijke Julianaplein aangelegd. Het ligt aan de zuidzijde van het oude plein. Het heeft de vorm van een T-kruising en er staan verkeerslichten, net als op het oude Julianaplein. Voor het verkeer vanuit en richting Hoogkerk/Drachten is er een tijdelijke brug gebouwd over het Noord-Willemskanaal.

Tijdens fase 6, aankomend weekend, wordt op het tijdelijke Julianaplein de definitieve belijning aangebracht. Ook worden dan de verkeerslichten ingesteld en getest. Het plein moet hiervoor volledig worden afgesloten.

Verkeerschaos voorkomen

Om verkeerschaos te voorkomen roepen Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid iedereen op om de auto te laten staan. “Doe bijvoorbeeld de boodschappen op de fiets of lopend. Ga naar de binnenstad met de bus. Ga je de stad uit, kies dan voor de trein. Moet je toch echt met de auto, check dan van tevoren goed je route en houd rekening met vertraging. Volg de omleidingsborden en zet je navigatie uit.”