Bereikbaarheid & Verkeer

Belgische ‘lockdownparty's’VIDEO: Nieuwe elektrische cargobike: twee weken gratis uitproberen voor bedrijven in Groningen

Bedrijven en ondernemers in Groningen die dagelijks met de auto of bestelbus onderweg zijn voor bevoorrading, kunnen vanaf vandaag een elektrische cargobike proberen. (Zie videoverslag van de presentatie van de nieuwe cargobike op de GIC). De cargobike is te reserveren via de website van Groningen Bereikbaar. >>


Leestijd: 2 minuten

Belgische ‘lockdownparty's’VIDEO: Nieuwe elektrische cargobike: twee weken gratis uitproberen voor bedrijven in Groningen
Belgische ‘lockdownparty's’VIDEO: Nieuwe elektrische cargobike: twee weken gratis uitproberen voor bedrijven in Groningen

Bedrijven en organisaties die regelmatig met de bestelbus onderweg zijn voor hun goederenvervoer, kunnen vanaf vandaag twee weken lang gratis een elektrische cargobike proberen. Op donderdag 5 maart reikte wethouder Philip Broeksma twee elektrische cargobikes uit aan de eerste twee gebruikers; Heijmans en De Kaaskop. De elektrische cargobike is een duurzaam alternatief voor het goederenvervoer in de stad.

Duurzaam alternatief voor goederenvervoer

De cargobike-actie is een initiatief van Groningen Bereikbaar. Veel bedrijven en ondernemers zijn dagelijks met de auto of bestelbus onderweg voor bevoorrading, het vervoeren van goederen tussen locaties of het leveren van diensten en spullen aan huis. Met de cargobike-actie kunnen zij nu twee weken lang gratis proberen of dit een goed alternatief is voor hun goederenvervoer.

Snel, slim en schoon

Groningen vernieuwt weg en spoor. Dat kan hinder opleveren voor weggebruikers. In de binnenstad overbrug je afstanden sneller op de fiets én omzeil je makkelijker hinder door werkzaamheden. Daarnaast is de cargobike een duurzaam en gezond alternatief voor de bestelbus of -auto.

Bouwbedrijf Heijmans gaat de cargobike inzetten voor werkzaamheden op het Zernike. "De onderhoudswerkzaamheden die we voor de Hanzehogeschool doen, doen wij op een zo duurzaam mogelijke manier. Duurzaam vervoer maakt daar ook onderdeel van uit. De cargobike is dan een geschikte optie. Daarnaast ben je met de cargobike vaak veel sneller dan met de auto", aldus Richard de Jong van Heijmans.

Groninger binnenstad emissievrij in 2025

Wethouder Philip Broeksma ziet een groei in het aantal bestelwagens en vrachtauto's in de binnenstad. “Daarom moeten we kijken naar de leefbaarheid in de stad. We willen dat in 2025 de binnenstad logistiek emissievrij is. Met compacte vrachtfietsen, die goed passen bij de vaak smalle straten van onze historische binnenstad”, aldus Broeksma. De huidige venstertijden voor goederenvervoer gaan in 2022 voor de gehele binnenstad gelden. 

Bedrijvenvereniging Zuidoost

Bedrijvenvereniging Zuidoost ondersteunt het initiatief en heeft daarom de tweede cargobike beschikbaar gesteld. Omdat mobiliteit voor veel bedrijven een grote energieverbruiker is, wil Bedrijvenvereniging Zuidoost ondernemers duurzame mobiliteitsoplossingen bieden.

Reserveren

Bedrijven kunnen zich vanaf donderdag 5 maart aanmelden voor de cargobike-actie. De cargobike is te reserveren via groningenbereikbaar.nl/cargobike. De cargobikes zijn op te halen bij de Makro en bij Transcom.