Bereikbaarheid & Verkeer

Gedeputeerde start campagne voor verminderen ongelukken Groningse ouderen op e-bikes: Fietswijs

Steeds meer mensen maken gebruik van de elektrische fiets. De laatste tijd gebeuren er ook steeds vaker ongelukken met dit soort fietsen, vooral onder ouderen. Daarom organiseert de provincie Groningen samen met het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen en de Fietsersbond de campagne Fietswijs.


Leestijd: 1 minuut

Gedeputeerde start campagne voor verminderen ongelukken Groningse ouderen op e-bikes: Fietswijs
Gedeputeerde start campagne voor verminderen ongelukken Groningse ouderen op e-bikes: Fietswijs

Gedeputeerde Mark Boumans van Verkeer en Vervoer geeft op zaterdag 6 september hiervoor de officiële aftrap tijdens de Open Dag van Vinkhuizen in het Vinkhuys, Diamantlaan 94 in Groningen. Tussen 12.00 en 12.30 uur legt hij zelf op de elektrische fiets een parcours met hindernissen af.

De campagne Fietswijs bestaat uit een brochure en een website met tips voor veilig fietsen.  Deze brochure is te vinden bij fietsenmakers en op plaatsen waar veel ouderen komen. Verder worden er in de provincie fietstrainingen georganiseerd voor ouderen, waarbij zij een parcours kunnen afleggen. Na de start van de campagne in Vinkhuizen worden op allerlei andere plekken in de provincie fietstrainingen gegeven, zoals tijdens jaarmarkten en braderieën. In de campagne werken de provincie Groningen, het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen en de Fietsersbond nauw samen met de ouderenbonden.

Ongelukken

Oudere fietsers  raken relatief vaak betrokken bij een eenzijdig ongeval. Dat is een ongeluk, waarbij maar één persoon betrokken is. Ouderen komen te vallen doordat ze hun evenwicht verliezen of uitglijden. Vaak schatten de fietsers de grootte en het gewicht van de elektrische fiets niet goed in, waardoor ze uit balans raken. Dit overkomt vooral ouderen omdat ze door hun leeftijd minder goed zien en horen en minder snel reageren. Met de fietstrainingen krijgen ze tips hoe ze goed voorbereid op pad kunnen gaan en hoe ze kunnen inspringen op onverwachte situaties.

Meer informatie


Meer informatie is te vinden op www.fietswijs.nl of op de Facebookpagina

 

www.facebook.com/fietswijs.