Bereikbaarheid & Verkeer

Graafwerkzaamheden achter het station: bouwkuip voor fietstunnel wordt steeds dieper

Aan de achterkant van het station wordt volop gegraven: de bouwkuip voor de bouw van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling wordt steeds dieper.


Leestijd: 1 minuut

Graafwerkzaamheden achter het station: bouwkuip voor fietstunnel wordt steeds dieper
Graafwerkzaamheden achter het station: bouwkuip voor fietstunnel wordt steeds dieper

De wanden zitten in de grond en de kuip wordt nu ontgraven. Uiteindelijk moet de bouwkuip een diepte van 10.1 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil) krijgen. Maar voordat het zover is, én er ook echt in de bouwkuip gelopen kan worden, moet er nog het nodige aan grond ontgraven en afgevoerd worden.

Voetgangerspassage

Vanuit de bouwkuip wordt straks onder andere de voetgangerspassage aangelegd. De ingang van de voetgangerspassage komt recht achter de hal van het monumentale stationsgebouw. De passage krijgt niet alleen een in- en uitgang aan de voorzijde van het station, maar dus ook aan de achterkant, aan de kant van de Rivierenbuurt.  Daardoor wordt de passage ook een verbinding tussen de binnenstad en de zuidelijke wijken van de stad. Door de komst van de reizigerspassage, verliest de blauwe brug zijn functie. Om die reden verdwijnt de blauwe brug.

Fietstunnel en – stalling

Parallel aan de voetgangerspassage wordt een fietstunnel gebouwd. Hierdoor kunnen reizigers snel van hun fiets naar de trein of naar de bus en kunnen fietsers snel van de binnenstad naar de zuidelijker wijken. Ernaast komt een grote fietsenstalling met plek voor zo’n 5000 fietsen.

Wie wil weten hoe het ontgraven van de bouwkuip precies is zijn werk gaat, kan hier kijken.

Foto's : Henk de Vries