Bereikbaarheid & Verkeer

Groningen Bereikbaar blikt terug op 2020

Het jaar verliep anders dan dat Groningen Bereikbaar had gedacht. Zo zorgde de uitbraak van het coronavirus ervoor dat er veel minder files waren. Tegelijkertijd zorgde de druk op het openbaar vervoer voor extra uitdagingen. Los daarvan werden er door Groningen Bereikbaar weer flink wat campagnes uitgevoerd. En tegelijkertijd werd er ook nog gewerkt aan de weg. Bekijk hieronder het jaaroverzicht van Groningen Bereikbaar of check het artikel op hun eigen site!


Leestijd: 2 minuten

Treasure Hunt: fietsend zoeken naar de schat
Treasure Hunt: fietsend zoeken naar de schat

Fietsen
2020 was een goed jaar voor de fiets. Aan het begin van het jaar lanceerden we onze cargobike. Een elektrische vrachtfiets die ondernemers twee weken kunnen proberen om te ervaren of het bij hun bedrijf past. We hebben onze e-bike-probeeractie uitgebreid naar de hele provincie en werken daarin samen met 22 nieuwe fietshandelaren. Zo hebben er dit jaar 519 inwoners van stad en ommeland een elektrische fiets geprobeerd via onze fietsactie. Daarvan waren er 135 zorgmedewerkers waarvoor we de fietsen afgelopen zomer speciaal beschikbaar stelden.  

Thuiswerken en Gronings rooster
En natuurlijk was 2020 ook het jaar van het thuiswerken. Door de lockdown werkten zoveel mogelijk mensen thuis. Ondanks dat het even wennen was, werden we er wel steeds handiger in en blijkt dat thuiswerken werkt. Nu lijkt het erop dat ook in de toekomst, meer mensen thuis blijven werken. Om hierbij te helpen en werkgevers te inspireren en ondersteunen, lanceerden we in juni het nieuwe platform: #Wegwijzers. Naast aandacht voor thuiswerken, keken we ook hoe we met elkaar de werk- en reistijden zoveel mogelijk konden spreiden. We ontwikkelden het Gronings Rooster waardoor verkeer op de weg en het OV zo optimaal mogelijk gespreid wordt.  

Werkzaamheden
Natuurlijk zijn er ook veel werkzaamheden geweest aan weg en spoor. Zo reden er in het voorjaar een maand lang geen treinen tussen Groningen en Assen en werd er hard gewerkt aan het spoor tussen Groningen-Leeuwarden en Groningen-Winschoten. Op deze laatste twee trajecten rijden sinds een paar dagen extra sneltreinen. Aan de weg werd ook hard gewerkt en omdat het rustiger was op de wegen, konden sommige werkzaamheden eerder uitgevoerd worden. Aan de zuidelijke ringweg gebeurde veel, zo werd onder andere de Helperzoomtunnel in gebruik genomen. Natuurlijk gebeurde er ook op veel andere plekken in de stad en provincie. In de binnenstad worden kabels en leidingen vervangen en in de zomer werd er gewerkt aan de N361.  

Samenwerken
We zijn trots op hoe we in stad en regio samenwerken en dat zagen ze ook elders in het land. Want we werden genomineerd voor de Spitsbreker van het jaar-award van radiozender BNR en kregen zelfs de meeste publieksstemmen. En ook internationaal was er aandacht voor onze aanpak, zo mochten we spreken op de het Polis Conference, een Europese conferentie over innovatieve mobiliteit in steden en regio’s. We willen alle bedrijven, onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en inwoners waarmee we dit jaar weer op weg waren naar een duurzaam bereikbaar Groningen bedanken. Samen slim onderweg naar 2021! 

Bron: Groningen Bereikbaar – Foto: Forum Groningen / Deon Prins