Bereikbaarheid & Verkeer

Groningen Bereikbaar: ‘Hou gedragsverandering in vervoer vast tot in september’

Het is nu over het algemeen erg rustig op de weg en in het openbaar vervoer. De coronacrisis zorgt ervoor dat veel forensen thuiswerken. Groningen Bereikbaar zet erop in om die gedragsverandering in het vervoer ook vast te houden tot september. En ook daarna zal de mobiliteit veranderd moeten worden om de stad ook na september – in het nieuwe normaal – bereikbaar te houden.


Leestijd: 2 minuten

Groningen Bereikbaar: ‘Hou gedragsverandering in vervoer vast tot in september’
Groningen Bereikbaar: ‘Hou gedragsverandering in vervoer vast tot in september’

Dat zegt Wilko Huyink, directeur van Groningen Bereikbaar, maandag in het Dagblad van het Noorden. De organisatie maakt zich al op voor op september, wanneer het mogelijk weer wat drukker gaat worden op de weg en in het openbaar vervoer. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken geldt tot die tijd en het hogere onderwijs heeft tot september de colleges stilgelegd. 

Volgens Huyink lijkt het erop dat de druk op de weg en het OV de komende weken wel beheersbaar blijft. Maar als het straks weer drukker wordt, dan wil Groningen Bereikbaar blijven inzetten op het promoten van gespreide werktijden en zoveel mogelijk thuiswerken. 

Groningen heeft een goed P+R-netwerk, maar de verwachting is dat bussen met een kleinere capaciteit snel vol zullen zitten. Huyink verwacht een revival van de fiets. Forensen kunnen dan hun auto op een P+R zetten en hun reis vervolgen met een fiets of ebike. Samen met de gemeente wordt gekeken of er op de P+R-terreinen meer deelfietsen en leenfietsen kunnen komen te staan. 

Daarnaast worden werkgevers en onderwijsinstellingen zoveel mogelijk aangespoord om na te denken over gespreide werk- en collegetijden. Zo ziet de directeur wel iets in het verruimen van werktijden in bedrijven en het inzetten van meerdere shifts. Onderwijsinstellingen zouden afspraken kunnen maken over het beter verdelen van stages en ervoor zorgen dat niet alle studenten op dezelfde dag naar de campus hoeven te reizen. 

Reis alleen met het OV als het niet anders kan
Groningen Bereikbaar liet dit weekend weten dat het de afgelopen tijd druk was op het Hoofdstation. “Het leek of iedereen een dagje weg wilde. Maar ondanks dat de coronamaatregels wat versoepeld worden, rijdt het openbaar vervoer nu voor mensen in vitale beroepen”, zo stelt de organisatie. “Dus pak voor een weekendje naar je ouders of een dagje winkelen niet het OV.”

Rondom het station wordt hard gewerkt aan het project Groningen Spoorzone. Er rijden tot begin juni geen treinen naar Assen, Veendam en Weener. Er worden bussen ingezet, maar die kunnen veel minder reizigers meenemen vanwege de coronamaatregelen. Daardoor ontstonden er lange wachtrijen en hielden ook veel reizigers zich niet aan de 1,5-meter afstand.