Bereikbaarheid & Verkeer

Groningen heeft ‘slimme verkeerslichten’: vaker en sneller groen

In de stad Groningen zijn afgelopen vrijdag dertien slimme verkeerslichten in gebruik genomen. De verkeersregelinstallaties, zogeheten iVRI’s, moeten de doorstroming van het verkeer bevorderen, en zorgen voor vaker en langer groen licht.


Leestijd: 1 minuut

Groningen heeft ‘slimme verkeerslichten’: vaker en sneller groen
Groningen heeft ‘slimme verkeerslichten’: vaker en sneller groen

De verkeerslichten zien, door middel van apps, wat voor en hoeveel verkeer eraan komt en passen zich hierop aan. Er zijn apps voor automobilisten maar ook voor fietsers, zodat ze vaker en sneller groen licht krijgen.

Fietsers kunnen gebruikmaken van de apps RingRing en Schwung. Voor automobilisten communiceert de app Flitsmeister met de nieuwe verkeerslichten. Zo kunnen ze zien hoe lang het verkeerslicht op rood/groen blijft en wanneer het wisselt van kleur.

Van deze iVRI's staan er vijf op de westelijke ringweg, zeven rondom de Europaweg, één op de kruising Hoendiep-Diamantlaan in Groningen en twee op de N372 bij Roden en Peize. De komende jaren worden er meer verkeerslichten omgezet naar deze nieuwe vorm.

De iVRI’s zijn afgelopen vrijdag officieel 'aangezet' tijdens een digitaal evenement. Wethouder van de gemeente Groningen, Philip Broeksma en Wilko Huyink, directeur van Groningen Bereikbaar, fietsten met een speciale app door het groene licht van de verkeerslichten op de kruising Damsterdiep en de Europaweg.