Bereikbaarheid & Verkeer

Groningse P+R-gebruikers besparen 5500 kg aan CO2-uitstoot dankzij juiste bandenspanning

Deze zomer hadden automobilisten in en rondom Groningen te maken met hinder door werkzaamheden aan weg en spoor. Om de verkeersdrukte te vermijden was het reizen via een P+R voor veel automobilisten een goed alternatief. Om het reizen via de P+R te stimuleren én om de CO2-uitstoot te verminderen, bood Groningen Bereikbaar P+R-gebruikers de banden op spanningsactie aan.


Leestijd: 1 minuut

Groningse P+R-gebruikers besparen 5500 kg aan CO2-uitstoot dankzij juiste bandenspanning
Groningse P+R-gebruikers besparen 5500 kg aan CO2-uitstoot dankzij juiste bandenspanning

Gedurende de zomervakantie konden automobilisten op de verschillende P+R-terreinen rondom Groningen hun bandenspanning laten controleren en de banden op de juiste spanning laten brengen. Bijna 500 automobilisten hebben gebruik gemaakt van deze actie van Groningen Bereikbaar. Van de 500 gecontroleerde auto's, was er bij zo'n 400 sprake van een te lage bandenspanning. Door de banden op de juiste spanning te brengen, besparen de deelnemers samen 5500 kg aan CO2-uitstoot.

Veiliger rijden, minder CO2-uitstoot en kostenbesparing

Rijden met een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor een hogere CO2-uitstoot, maar maakt autorijden ook duurder. Net als op een fiets kost het dan namelijk meer energie en dus brandstof om vooruit te komen. Een auto met een te lage bandenspanning verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.

Vervolg

Ook in het najaar kunnen automobilisten die via een P+R reizen, gebruik maken van de banden op spanningsactie. Op donderdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vindt de actie plaats op P+R Reitdiep. Overige data en locaties zijn te vinden op www.groningenbereikbaar.nl/acties.