Bereikbaarheid & Verkeer

Grootste zandbak van Groningen klaar voor nieuwe toekomst

Het is nu de grootste zandbak van Groningen en het ligt er bij als een kalme vlakte. Maar die rust gaat niet lang meer duren, want dit gebied, aan de zuidzijde van het Hoofdstation, staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen.


Leestijd: 1 minuut

Grootste zandbak van Groningen klaar voor nieuwe toekomst
Grootste zandbak van Groningen klaar voor nieuwe toekomst

Er komt aan deze kant van het Hoofdstation namelijk ook een volwaardige ingang. Dit in het kader van werkzaamheden die luisteren naar de naam “Groningen Spoorzone”. Die werkzaamheden moeten er toe leiden dat reizigers ook in de toekomst comfortabel kunnen vertrekken of aankomen op het Hoofdstation.

Daarom is het voormalige opstelterrein voor treinen aan de achterkant van het station verhuisd naar De Vork in Haren.  Daardoor is op deze plaats nu een zandvlakte ontstaan, waar in de toekomst een nieuw busstation en een nieuw stuk stad komen, en dus de volwaardige ingang aan de zuidzijde.

Impressie van het nieuwe busstation
Impressie van het nieuwe busstation

Busstation verplaatst

Het busstation, dat nu nog aan de voorzijde van het Hoofdstation is gevestigd, verhuist naar de achterzijde. Daar komt één lang bus perron waar ruimte is voor alle bussen. Bussen rijden er via de nieuwe busonderdoorgang naar het busstation. Reizigers komen er via een voetgangerspassage.

Fietstunnel en fietsparkeren

Naast de voetgangerspassage komt een fietstunnel. Reizigers kunnen zo snel van hun fiets naar de trein of bus. Fietsers kunnen ook snel van de binnenstad naar de zuidelijke wijken en andersom.

Onder de fietstunnel en de voetgangerspassage komt een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor ruim 5000 fietsen.

Het toekomstige fietsstation
Het toekomstige fietsstation

Bron en meer informatie: Groningen Spoorzone