Bereikbaarheid & Verkeer

Hoe voorkom je dat je in de file staat?

Het is druk in Groningen. De afsluiting van het Julianaplein levert in de stad enkele belangrijke verkeersknelpunten op. Heb jij in de file gestaan en wil je dat morgen voorkomen? Aanpak Ring Zuid heeft enkele tips.


Leestijd: 3 minuten

Hoe voorkom je dat je in de file staat?
Hoe voorkom je dat je in de file staat?

Er zijn ook veel mensen die de auto laten staan. Dat scheelt volgens Aanpak Ring Zuid enorm. Ook zijn er veel mensen die gebruik maken van de omleidingsroutes. Toch waren er de afgelopen dagen ook files te zijn, bijvoorbeeld op de Paterswoldseweg, op de Borchsingel, op de Eemsgolaan of op de Meerweg. Hoe kun je dat voorkomen?

  • De beste tip is natuurlijk: laat de auto staan. Ga bijvoorbeeld thuiswerken als dat kan. Veel werkgevers staan hiervoor open.
  • Moet je toch reizen, ga dan met het OV of de fiets. In de bussen en treinen is voldoende plek. Zo kom je snel naar alle belangrijke bestemmingen in de stad.
  • Moet je toch met de auto, parkeer je auto dan op een P+R-terrein. Aan de rand van de stad zijn P+R-terreinen bij Haren, Hoogkerk, Reitdiep, Kardinge en Meerstad. Hier kun je gratis parkeren en er zijn voldoende parkeerplekken. Vanaf hier rijden minstens elk kwartier bussen in een korte lijn naar de stad.
  • Is ook dat niet mogelijk, probeer dan buiten de spits te rijden. Dat betekent: in de ochtend voor 07.30 uur of na 09.00 uur. En in de middag: voor 15.00 uur of na 19.00 uur. Zo vermijd je de grootste drukte.
  • Is ook dat niet haalbaar? Volg dan de aangegeven routes. Probeer niet zelf een snellere route te zoeken. De kans is groot dat het daar ook vast staat. Op de omleidingsroutes rijdt het verkeer in het algemeen goed door. Hou wel rekening met extra reistijd, dan zit je wat rustiger in de auto.

Zelf bijdragen aan betere bereikbaarheid

Moet je echt met de auto in de stad zijn, dan kun je zelf ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid, vertelt verkeerskundige Johan Postma van Aanpak Ring Zuid.

Rits

“We zien op bepaalde plekken dat de capaciteit van de weg niet goed wordt benut. Bijvoorbeeld bij het verkeer dat van twee rijstroken naar één rijstrook moet op de westelijke ringweg. We vragen iedereen om zover mogelijk door te rijden op de eigen rijstrook, en pas op het laatste moment te ritsen. Dat voelt misschien een beetje als ‘asociaal gedrag’, maar het is beter voor de doorstroming. We zagen de afgelopen dagen dat hier alle auto’s in één lange rij gingen staan, en daardoor de aansluiting bij de Peizerweg blokkeerden. Ook bussen liepen hierdoor vertraging op. Als de auto’s hier in twee rijen auto’s naast elkaar staan, blijft de aansluiting met de Peizerweg gewoon open.”

Bus

Een ander belangrijk advies voor automobilisten is om de routes voor de bussen vrij te houden. “Voor de stad is het belangrijk dat het busverkeer goed doorrijdt. Als bussen veel vertraging hebben, gaan sommige passagiers de volgende keer misschien met de auto en wordt het nog drukker. Help dus de bussen door kruispunten en de busbaan vrij te houden. Bij de Laan Corpus den Hoorn zagen we dat de bussen niet de busbaan op de Paterswoldseweg konden bereiken en daardoor een minuut of tien vertraging opliepen. Dat is funest voor een goede dienstregeling. Geef de bussen dus de ruimte.”

Ingrijpen

Bij Operatie Julianaplein is er een verkeersteam actief dat continu de verkeerssituatie in en om de stad volgt. Dat gebeurt vanachter de computer, maar ook langs de weg en zelfs vanuit de lucht. Het team bestaat uit verkeerskundigen van verschillende organisaties (Aanpak Ring Zuid, Groningen Bereikbaar, Combinatie Herepoort, gemeente, provincie en OV-bureau Groningen Drenthe). “We zijn voorzichtig met het nemen van maatregelen, zoals het afsluiten van een weg. We willen eerst een paar dagen bekijken hoe het verkeer zich ontwikkelt. Vaak zien we dat mensen die in de file hebben gestaan, hun gedrag aanpassen. Daardoor kan de verkeerssituatie nu nog per dag verschillen. Als we te snel ingrijpen, weten we niet of de maatregel effect heeft. En het kan zelfs zo zijn dat de maatregel averechts werkt. Wel zetten we nu verkeersregelaars in bij de dubbele rotonde bij Hoogkerk, om de doorstroming daar te verbeteren. Meer maatregelen de komende dagen sluiten we niet uit.”