Bereikbaarheid & Verkeer

Informatiemarkten Groningen en Haren over ingrijpende plannen voor spoor en Hoofdstation

Een nieuwe voetgangerstunnel op het Hoofdstation in Groningen; mogelijke bus- en fietstunnels; aanpassingen aan sporen en perrons: er gaat de komende jaren veel veranderen in Groningen. Hoe het er precies voorstaat met de plannen voor het spoor en de stations, dat is binnenkort te zien tijdens bijzondere Informatiemarkten op maandag 12 mei en dinsdag 20 mei in Groningen, en woensdag 14 mei in Haren.


Leestijd: 2 minuten

Plannen voor Hoofdstation Groningen uitgewerkt
Plannen voor Hoofdstation Groningen uitgewerkt

Tijdens de markten wordt gebruik gemaakt van tal van middelen om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van de plannen: er zijn maquettes en panelen, films en informatieborden.

De informatiemarkten worden gehouden in De Puddingfabriek in de Viaductstraat, vlak achter het Hoofdstation in Groningen. Van ’s middags vier tot ’s avonds acht uur kan men zich daar uitvoerig laten informeren over de plannen, waarvan sommige – zoals die voor de gebiedsontwikkeling aan de zuidkant van het station, waar nu het opstelterrein is – nog in een pril stadium verkeren. De informatiemarkten worden georganiseerd door het project Groningen Spoorzone. Daarin werken alle bij het spoor in Groningen betrokkenen samen: gemeente Groningen, provincie Groningen, het Rijk, Prorail en NS.

Het gaat in elk geval om ingrijpende plannen. Deze zijn ontwikkeld om een uitbreiding van het treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken en om tegemoet te komen aan wensen van treinreizigers.

De plannen

Het project Groningen Spoorzone bestaat dus uit forse aanpassingen aan sporen en perrons en het aanleggen van een voetgangerstunnel op het Hoofdstation. Er komt een vierde spoor naar station Europapark en het opstelterrein wordt verplaatst naar de gemeente Haren.

Omdat de plannen ook voor een deel betrekking hebben op Haren is ook daar een informatiemarkt. Deze is op woensdag 14 mei in ’t Clockhuys, Brinkhorst 3 , eveneens van ’s middags vier tot ’s avonds acht uur.

Nadere informatie en rondleidingen

Wie echt scherp op z’n netvlies wil krijgen waar de plannen allemaal betrekking op hebben, kan ook meedoen aan een rondleiding op het Hoofdstation. Die worden gegeven tijdens de informatiemarkten.

Reageren op de plannen

Tijdens de informatiemarkt zijn er ook reactieformulieren beschikbaar. Die kan men gebruiken om opmerkingen en andere reacties op de plannen door te geven. Tot 2 juni kan men op de plannen reageren.

Meer informatie

Alle informatie en achtergrondinformatie is terug te vinden op de website: www.groningenbereikbaar.nl/spoorzone