Bereikbaarheid & Verkeer

Julianaplein Groningen in vogelvlucht – nieuw plein in de maak

Het Julianaplein in Groningen. Op bovenstaande, met een drone genomen, videobeelden is te zien hóe ingrijpend de werkzaamheden nu al zijn geweest en hoeveel er al is veranderd. De dronecamera zwenkt naar links, en geeft een beeld eerst van het Julianaplein en vervolgens van de A28, richting Haren. Kijk nog maar even goed, want er gaat veel veranderen: er komt uiteindelijk een volledig vernieuwd Julianaplein. Met name vanaf februari aanstaande zullen velen hinder gaan ondervinden van de werkzaamheden die dan plaats gaan vinden.


Leestijd: 1 minuut

Belangrijk onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid is de bouw van het nieuwe Julianaplein. Om het verkeer tijdens de bouw hiervan zo goed mogelijk door te laten stromen, wordt eerst een tijdelijk Julianaplein gebouwd. De bouw van dit tijdelijke Julianaplein gaat gedurende dertien weken ernstige verkeershinder opleveren. Dit is in de periode van februari tot mei 2022.

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen (A28), Drachten (A7/N7), Hoogezand (zuidelijke ringweg/A7) en de binnenstad samen. Bij de verkeerslichten op dit plein ontstaan in de spits regelmatig files. In het project Aanpak Ring Zuid wordt het nieuwe Julianaplein ongelijkvloers. Dat houdt in dat het verkeer straks vanuit elke richting ongehinderd kan doorrijden.

Tijdelijk Julianaplein

Om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe, ongelijkvloerse Julianaplein, wordt van 11 februari tot en met 9 mei 2022 een tijdelijk Julianaplein aangelegd. Deze krijgt de vorm van een T-kruising en komt aan de zuidoostkant van het huidige Julianaplein. Hiervoor is de Julianavijver tijdelijk gedempt. Voor het verkeer van en naar het westen (Hoogkerk/Drachten) komt er een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Het tijdelijke plein is ongeveer twee jaar in gebruik, totdat het nieuwe Julianaplein klaar is (planning: 2024).

Nieuwe Julianaplein

Wanneer het tijdelijke kruispunt in gebruik is (verwachting juni 2022), kan het oude kruispunt verwijderd worden en start de bouw van het uiteindelijke Julianaplein. Doordat het nieuwe Julianaplein ongelijkvloers is, zijn er straks geen verkeerslichten meer nodig en kan het verkeer ongehinderd doorrijden.