Bereikbaarheid & Verkeer

Julianaplein vanuit de hoogte: toekomstige situatie tekent zich al af

Het Julianaplein, meestal één van de drukste kruispunten van Nederland, was afgelopen weekend een van de rustigste. Dat is duidelijk te zien op luchtfoto’s op de GIC. Op deze foto’s van RdBProducties is ook al te zien hoe het straks allemaal gaat worden als het klaar is.


Leestijd: 1 minuut

Julianaplein vanuit de hoogte: toekomstige situatie tekent zich al af
Julianaplein vanuit de hoogte: toekomstige situatie tekent zich al af

Op dit drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland, waar de rijkswegen A28 en A7 (N7) samenkomen, worden de verkeersstromen nu nog via verkeerslichten geleid. Het Julianaplein wordt in de toekomst ongelijkvloers, zodat het verkeer vanuit alle richtingen ongehinderd kan doorrijden: dat is het hele doel van de operatie.

Vrijdagavond 11 februari om klokslag 20.00 uur begon Operatie Julianaplein. In dertien weken komt er een tijdelijk Julianaplein waar het verkeer ruim twee jaar op kan blijven rijden, terwijl de aannemer dan het nieuwe Julianaplein bouwt.

Operatie Julianaplein bestaat uit zes fases. Vrijdag 11 februari begon dus fase 1, maandag 14 februari gaat fase 2 van start.

In dit eerste weekend bouwde de aannemer aan de rijbaan voor het verkeer dat van Assen richting Hoogezand gaat. Een groot deel van deze weg was de afgelopen tijd al aangelegd. In het weekend werd dit nieuwe asfalt aangesloten op de bestaande wegen.

In deze twee weken kan het verkeer vanuit Assen richting Hoogezand gebruik maken van de rijbaan die in de eerste fase is aangesloten. De wegenbouwers werken nu aan de westzijde. Ze gaan onder andere asfalt, fundering en zand weghalen bij de A28. Verder verwijderen ze de oude hemelwaterafvoer en brengen ze een nieuwe hemelwaterafvoer aan.

Omwonenden kunnen in fase 2 reguliere bouwhinder verwachten, zoals geluidsoverlast, licht van bouwlampen als het donker is en extra bouwverkeer. De bouwers werken alle dagen (ook in het weekend) 16 uur per dag, tussen 06.00 uur en 22.00 uur. De werkzaamheden die de meeste geluidshinder geven, proberen ze buiten de avonden en de weekenden te plannen.

Foto's: Raymond Bos

En zo gaat het worden
En zo gaat het worden