Bereikbaarheid & Verkeer

Kinderen enthousiast over kinderfietsroute Zoutkamp

De eerste kinderfietsroute van Groningen is eind augustus geopend in Zoutkamp. Op deze 14 kilometer lange route kunnen kinderen leuke opdrachten uitvoeren. De route is bedoeld om kinderen te stimuleren om vaker te fietsen. De eerste reacties van kinderen en ouders zijn positief. Andere gemeenten in de provincie hebben inmid­dels al interesse getoond. Jolanda Lange­land, beleidsmedewerker Team Fiets van de Provincie Groningen: “Het is wel een beetje onze droom dat er in elke gemeente een kinderfietsroute komt.”


Leestijd: 1 minuut

Kinderen enthousiast over kinderfietsroute Zoutkamp
Kinderen enthousiast over kinderfietsroute Zoutkamp

De route in Zoutkamp is bedoeld voor kin­deren van 6 tot 12 jaar. Het kost gemiddeld zo’n twee uur om de route te fietsen en onderweg de zes opdrachten uit te voeren. Deelnemers kunnen zelf kiezen op welk punt van de route ze beginnen. Onderweg komen ze ook verschillende horecagelegenheden tegen. “Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook even naar een speeltuin, of ergens een ijsje eten.” Door het uitvoeren van de opdrachten kunnen de deelnemers hints verzamelen. Met deze hints kunnen ze na afloop een code kraken, waarmee ze door kunnen naar het volgende level. Er zijn drie levels en bij elk level horen weer nieuwe opdrachten. In andere provincies zijn ook kinderfietsroutes, maar die in Zoutkamp is de enige met meerdere levels. “Zo is er elke keer weer een nieuwe beleving en een nieuw avontuur. Anders fiets je zo’n route misschien niet snel nog een keer”, aldus Langeland.

Proef

Of er meer kinderfietsroutes gaan komen, hangt af van de resultaten van de proef. “Als de resultaten positief zijn, gaan we door en moeten we kijken hoe we het gaan financieren en verder uitrollen”, zegt Lange­land. De kinderfietsroute is ontwikkeld door de provincie en uitgevoerd in samenwerking met Routebureau Groningen, Huis voor de Sport Groningen en 8D Games. Het project hoort bij het project HiBike, waarmee de provincie kinderen stimuleert om de fiets te pakken.