Bereikbaarheid & Verkeer

Kunnen er bomen groeien op de ‘deksels’ boven de zuidelijke ringweg?

Een van de meest opvallende onderdelen van de nieuwe zuidelijke ringweg is het Zuiderplantsoen. Dat groene park komt in het verlengde van het Sterrebos, bovenop de deksels die over de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg worden gelegd. Maar kunnen daar wel bomen groeien?


Leestijd: 1 minuut

Impressie | Aanpak Ring Zuid
Impressie | Aanpak Ring Zuid

Ja, dat kan, is het antwoord van Aanpak Ring Zuid. De bomen op de deksels van de verdiepte ligging kunnen uitgroeien tot grote bomen, net zo hoog als de bomen die nu in het Sterrebos staan. Dat komt doordat de grondlaag op de deksels dik genoeg is voor de boomwortels, variërend van één tot ruim twee meter.

Zo’n grondlaag is voldoende voor bijna alle boomsoorten om duurzaam te kunnen groeien. De beworteling van bomen zit met name in de bovenste meter, omdat daar de meeste voeding, vocht en zuurstof in zit. Ook de wortels van de monumentale bomen in het Sterrebos gaan niet dieper dan 1 meter tot 1 meter 80.

Overigens wordt het deel van het Zuiderplantsoen niet zo dichtbebost als het Sterrebos. Het Zuiderplantsoen wordt een park dat qua openheid vergelijkbaar is met het Noorderplantsoen.

Een impressie van de oude en nieuwe situatie. Bron | Aanpak Ring Zuid