Bereikbaarheid & Verkeer

Kunstwerken Papiermolentunnel gepresenteerd: kleurrijke fantasielandschappen

De nieuwe Papiermolentunnel wordt straks een van de kleurrijkste tunnels van Groningen. Op de wanden en op het plafond komen verschillende kleurrijke fantasielandschappen te staan. Het ontwerp daarvoor werd vandaag gepresenteerd tijdens een ‘Feest in de bouwput’ voor omwonenden van het Julianaplein.


Leestijd: 1 minuut

Bezoekers kunnen gratis een cadeautje uit 'de muur' pakken.
Bezoekers kunnen gratis een cadeautje uit 'de muur' pakken.

De nieuwe Papiermolentunnel vervangt de oude tunnel en verbindt de Rivierenbuurt (Merwedestraat) met openluchtzwembad De Papiermolen en de zuidzijde van de stad. De nieuwe tunnel gaat straks niet alleen onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de nieuwe verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De tunnel wordt daarmee een stuk langer.

Om de tunnel aantrekkelijk te maken voor voetgangers en fietsers is aan verschillende kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken voor kunst aan de binnenzijde. Het ontwerp van Hadassah Emmerich is uiteindelijk gekozen. Zij ontwierp een reeks van kleurrijke landschappen, aan beide wanden zes. De landschapsscènes zijn ongeveer 11 meter breed en worden van elkaar gescheiden door gekleurde stroken. “Je reist als het ware door verschillende perspectieven en werelden, en er ontstaan ankerpunten tijdens het traject”, legt Emmerich uit. De kleuren van de wanden worden doorgetrokken op het plafond.

De boven en onderkant van deze afbeelding komen op de wanden, het midden vormt het plafond
De boven en onderkant van deze afbeelding komen op de wanden, het midden vormt het plafond

Met de vergezichten wil Hadassah uitdrukken dat je kunt dromen over de wijde wereld, en wat daarin te ontdekken valt. Dat vindt ze vooral interessant voor de leerlingen van de scholen, die veel gebruik zullen maken van de tunnel. Het kunstwerk heeft tegelijk ook een ‘urban feel’, door het uitgesproken kleurgebruik, de collage-elementen en het werken met sjablonen.

Het ontwerp past ook  bij de geschiedenis van de vroegere papiermolen, die op de plek heeft gestaan. Emmerich: “Ik bouw mijn werken op door sjablonen af te drukken, uit mijn ontwerp spreekt de illusie van verschillende lagen papier op elkaar.”

De kunst wordt in het voorjaar van 2023 in de tunnel aangebracht. Naar verwachting gaat de tunnel in de zomer van 2023 weer open.

In de Papiermolentunnel hangt al 'een stukje' van het kunstwerk als voorbeeld van hoe het eruit komt te zien
In de Papiermolentunnel hangt al ‘een stukje’ van het kunstwerk als voorbeeld van hoe het eruit komt te zien