Bereikbaarheid & Verkeer

Nieuwe Kattenbrug moet Steentilbrug en omgeving veiliger maken

Onlangs is officieel een begin gemaakt met de aanleg van de Kattenbrug, de nieuwe brug over het Schuitendiep. Het Schuitendiep is daarom ter hoogte van het Kattendiep nu afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers tot begin juli. Maar waarom investeert de gemeente Groningen eigenlijk in een nieuwe brug, hemelsbreed slechts een paar honderd meter verwijderd van de huidige Steentilbrug?


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Kattenbrug moet Steentilbrug en omgeving veiliger maken
Nieuwe Kattenbrug moet Steentilbrug en omgeving veiliger maken

Door de komst van de nieuwe Kattenbrug, gaan er over de Steentilbrug minder bussen rijden en deze wordt dan veiliger voor voetgangers en fietsers. Het hele gebied wordt een 30 km zone, zo meldt de website van Groningen Bereikbaar daar over.

De planning is dat vanaf december dit jaar de bussen in de binnenstad niet langer via de Grote Markt rijden, maar vanaf het Gedempte Zuiderdiep, via het Gedempte Kattendiep over de Kattenbrug, heen en terug langs de Diepenring. In de loop van dit jaar worden voor deze route ruime bushaltes aangelegd bij de Stadsschouwburg en het Provinciehuis.

De nieuwe brug

Vanaf eind augustus kan auto- en fietsverkeer van de Kattenbrug gebruik maken. Daar komt eind september de bus bij. Na de zomer wordt ook het gebied rondom de nieuwe brug aangepakt. Zo start de gemeente met de aanleg van een verlaagde kade aan de westzijde (binnenstad zijde) en maken hier parkeerplekken aan de buitenzijde plaats voor meer groen. In maart 2022 is het hele project Kattenbrug naar verwachting afgerond.

Nieuwe bushaltes

Vanwege de nieuwe route van de bus straks, moeten er ook nieuwe bushaltes komen. Deze komen aan de Turfsingel ter hoogte van het Provinciehuis en aan de overkant van het water, bij de Stadsschouwburg. Van 26 april tot begin november zal de binnenzijde van de Turfsingel tussen Maagdenbrug en Sint Jansbrug afgesloten zijn vanwege de aanleg van bushalte ter hoogte van het Provinciehuis. Van eind juli tot begin november is de buitenzijde van de Turfsingel dicht in verband met de aanleg van de bushalte bij de Stadsschouwburg. Naast de bushaltes wordt er ook hier een 30-km gebied aangelegd aan beide zijden in dezelfde stijl als de omgeving van de Sint Jansbrug.

Lees meer over dit project op de website Ruimte voor jou van de gemeente Groningen.