Bereikbaarheid & Verkeer

Nu in de file; straks juist sneller op bestemming

De aanpak van de zuidelijke ringweg is een gigantische klus die zorgt voor veel veranderingen in de stad. Zo krijgt de Bornholmstraat een oprit naar de zuidelijke ringweg richting het Julianaplein, kunnen automobilisten straks direct na het inkopen doen bij Bauhaus of IKEA de ringweg op richting Haren/Assen (A28), Drachten (A7) of Paddepoel/Zuidhoorn (Ring West).


Leestijd: 2 minuten

Nu in de file; straks juist sneller op bestemming
Nu in de file; straks juist sneller op bestemming

Bij de Bornholmstraat, de Sontweg en het Sontplein zijn veel grote winkels te vinden, zoals IKEA, DAKA, Decathlon, Mediamarkt en BAUHAUS. Deze winkels trekken niet alleen veel klanten vanuit de stad, maar ook uit de regio en onze buurprovincies. Voor alle bezoekers die met de auto komen, verandert de situatie.

De huidige situatie bij Bornholmstraat, Sontweg en Sontplein. Bron: OpenStreetMap/Aanpak Ring Zuid
De huidige situatie bij Bornholmstraat, Sontweg en Sontplein. Bron: OpenStreetMap/Aanpak Ring Zuid

Heenweg vanuit het westen: afrit Europapark
Kom je uit het westen of het zuiden, dan kom je waarschijnlijk langs het Julianaplein. De route vanaf het Julianaplein naar deze winkels is in december 2022 al veranderd door de komst van de nieuwe afrit Groningen-Europapark (afrit 37). Neem je deze afrit, dan rijd je om de oude skivijver heen. Houd je rechts aan, dan kom je met een bocht op de Europaweg uit, richting het centrum. Houd je links aan, dan kom je via de Herningweg op de Bornholmstraat. Ga je hier linksaf, dan rijd je de winkels tegemoet. De route via de Europaweg is nog steeds mogelijk, maar vanwege de drukte hier, is de nieuwe route op sommige momenten sneller.

Heenweg vanuit het oosten: afrit naar Europaweg
Kom je uit het oosten en rijd je over de A7 de stad in? Of kom je uit het noorden en rijd je via de oostelijke ringweg de zuidelijke ringweg op? Dan kun je straks weer de afrit nemen naar de Europaweg. In het verleden kon het autoverkeer de ringweg af bij het gebouw van het Dagblad van het Noorden. Je kwam dan met een bocht uit op de Lübeckweg en vanaf daar kon je de Europaweg bereiken.

In de toekomst wordt dit ook weer mogelijk, al ziet de nieuwe situatie er wel anders uit. De afrit begint al eerder en komt direct op de Europaweg uit. Deze afrit loopt over de nieuwe oprit van de Bornholmstraat heen. De planning is dat deze afrit na deze zomer opengaat.

Terugweg richting het westen: oprit Bornholmstraat
Straks kun je ook op de terugweg sneller. Vanaf de winkels ga je eerst naar de Bornholmstraat. Vanaf hier kun je straks direct de ringweg op richting het Julianaplein. Neem je deze nieuwe oprit, dan rijd je vlak nadat je bent ingevoegd, de verdiepte ligging in. Deze loopt vanaf het Oude Winschoterdiep tot aan de Hereweg. Daarna kom je uit op het nieuwe Julianaplein, waar geen verkeerslichten meer zijn. Je kunt daar dus direct doorrijden naar je bestemming.

De nieuwe oprit gaat naar verwachting in april of mei 2023 open

Terugweg richting het oosten: Sontbrug
Moet je vanaf de Bornholmstraat richting het oosten of het noorden? Dan kun je het beste via de Sontbrug naar de oostelijke ringweg rijden. Daar kun je richting Hoogezand rijden (A7) of de oostelijke ringweg richting het noorden nemen (naar Appingedam/Delfzijl, Lewenborg/Beijum en Winsum/Bedum).

Foto: Aanpak Ring Zuid