Bereikbaarheid & Verkeer

Reis niet met de auto in en rond Groningen van 11 februari tot en met 9 mei

De grootschalige werkzaamheden aan het Julianaplein in Groningen gaan bijna los. Vrijdagavond om 20.00 start Combinatie Herepoort met de megaklus door het plein voor het verkeer vanuit Drachten en Assen richting Hoogezand helemaal af te sluiten. De komende weken zijn er steeds meer afsluitingen wat voor ernstige verkeershinder in en rond de stad gaat zorgen. Groningen Bereikbaar roept dan ook op om tussen 11 februari en 9 mei niet met de auto in en om Groningen te reizen.


Leestijd: 2 minuten

Operatie Julianaplein van start; dit staat de stad te wachten
Operatie Julianaplein van start; dit staat de stad te wachten

Groningen krijgt een nieuw Julianaplein. Daarvoor gaat het huidige knooppunt op de schop en komt er een tijdelijke kruising. Tussen 11 februari en 9 mei worden verschillende rijrichtingen afgesloten. Dit levert drie maanden lang ernstige verkeershinder op. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen iedereen op in die periode de auto zoveel mogelijk te laten staan. Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het OV. Als je echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits en houd rekening met extra reistijd.

Gedurende deze 13 weken bouwt Combinatie Herepoort aan de zuidkant een tijdelijk verkeersplein. Daardoor kan het verkeer vanaf mei langs de bouw van het nieuwe Julianaplein rijden. Voor de bouw van het tijdelijke Julianaplein zijn verschillende verkeersafsluitingen nodig.

Ernstige verkeershinder

De afsluitingen hebben grote gevolgen voor het verkeer in en rond de hele stad Groningen. De verkeershinder geldt niet alleen voor het Julianaplein en de zuidelijke ringweg. De oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg worden ingezet als omleidingsroute. Er wordt ernstige verkeershinder verwacht op de omleidingsroutes, maar ook op veel andere wegen in en rond de stad.

'Laat de auto staan'

Wethouder Philip Broeksma: "Om een verkeerschaos in en rond Groningen te voorkomen moeten we die drie maanden samen 80.000 autoritten minder maken. Houd hier rekening mee en laat zoveel mogelijk de auto staan. Werk thuis als het kan, pak de fiets of reis met het OV."

Alles uit de kast

Groningen Bereikbaar haalt alles uit de kast om automobilisten, bedrijven, onderwijs, ziekenhuizen en andere instellingen te informeren en te betrekken bij de werkzaamheden met bijbehorende hinder. Er is een brede publiekscampagne gevoerd met mailingen, filmpjes, presentaties, roadshows langs bedrijven en winkeliers, toolkits voor bedrijven, flyers en er zijn diverse publieksacties ingezet. Automobilisten die op de ringweg rijden worden geattendeerd op de werkzaamheden via online advertenties en boodschappen via de navigatiesystemen en er staan digitale borden bij toegangswegen naar de stad. De informatiekrant van Groningen Bereikbaar is huis aan huis bezorgd in Groningen en grote delen van Fryslân en Drenthe. Groningen Bereikbaar heeft een speciale website www.operatiejulianaplein.nl waar weggebruikers alles kunnen vinden over de verschillende faseringen, reistips, acties en veelgestelde vragen. Meer informatie over de bouw van het nieuwe Julianaplein staat op www.aanpakringzuid.nl. Voor vragen over specifieke reis- en routeinformatie is de service Ask&Go ingericht.