Bereikbaarheid & Verkeer

Slimme vraag: wat zijn die brede buizen in de bouwkuip?

Op de foto’s van de bouwkuip van de verdiepte ligging zijn brede horizontaal liggende buizen te zien. Wat zijn dat voor buizen en waar zijn ze voor? Op die vraag geeft Aanpak Ring Zuid op de eigen website een antwoord.


Leestijd: 1 minuut

Slimme vraag: wat zijn die brede buizen in de bouwkuip?
Slimme vraag: wat zijn die brede buizen in de bouwkuip?

Deze stalen buizen worden stempels genoemd. Samen vormen ze een stempelraam. De verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg wordt in een bouwkuip gemaakt. “Daarvoor brengen we eerst damwandplanken in de grond aan. Deze vormen een stevige wand om de plek heen waar we gaan werken. Als de wand op een bepaalde plek helemaal dicht is, kunnen we gaan graven”, aldus Aanpak Ring Zuid

Het stempelraam zorgt ervoor dat de damwanden tijdens het uitgraven niet naar binnen worden gedrukt. Ook worden er ankers aangebracht. Deze zijn te vergelijken met de scheerlijnen van een tent. Ook de ankers zorgen ervoor dat de damwandplanken op hun plek blijven. Aanpak Ring Zuid: “De stempels blijven zitten tot we beton hebben gestort. Zodra de betonvloer is uitgehard, zijn de stempels niet meer nodig en worden ze weggehaald. Daarna kunnen we de stempels weer ergens anders gebruiken.”

Foto: Raymond Bos / Aanpak Ring Zuid