Bereikbaarheid & Verkeer

Splinternieuw fietspad van Groningen naar Sauwerd geopend - doorfietsroute straks tot Winsum

Tussen Groningen en Sauwerd is een nieuw fietspad in aanleg dat nu voor het grootste deel klaar is voor gebruik. Het zeven kilometer lange fietspad is onderdeel van de Doorfietsroute Groningen – Winsum en loopt vanaf de witte spoorbrug in Groningen tot net boven Sauwerd. Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk, wethouder Eltjo Dijkhuis en vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Adorp en Sauwerd openden de route vrijdag in Sauwerd.


Leestijd: 1 minuut

Splinternieuw fietspad van Groningen naar Sauwerd geopend - doorfietsroute straks tot Winsum
Splinternieuw fietspad van Groningen naar Sauwerd geopend - doorfietsroute straks tot Winsum

De officiële opening werd gedaan door twee tegemoetkomende fietsers van Dorpsbelangen uit Sauwerd en Adorp. Zij koppelden de delen van het logo van de Doorfietsroute vrijdagochtend aan elkaar. De verenigingen in Sauwerd en Adorp zijn nauw betrokken bij de aanleg van de fietsroute. Ook Groningen Bereikbaar was aanwezig en deelde traktaties uit langs de route.

Voordelen
Fietsers uit het noorden van de provincie kunnen het laatste stuk van en naar Groningen nu vlot en comfortabel fietsen. Ze hebben voorrang op het grootste deel van deze route. Op de fietsstraat in Sauwerd (Stationsstraat) heeft de fietser zelfs overal voorrang. De route gaat langs en door het wierdenlandschap van Adorp en Sauwerd. Fietsend vanuit Sauwerd zie je de Martinitoren in één rechte lijn in de verte liggen. De Doorfietsroute biedt uitkomst voor scholieren, forenzen en recreatieve fietsers vanuit Winsum en omstreken. Ze hebben een alternatief voor het smalle fietspad langs de N361 en ze komen geen autoverkeer tegen. Langs de route komen twee plekken waar fietsers kunnen schuilen voor de regen.

Sauwerd – Winsum
De aanleg van het tweede gedeelte van de route, tussen Sauwerd en Winsum, start in het eerste deel van 2023. De voorbereidingen duren langer omdat de provincie nog geen overeenkomst heeft kunnen sluiten met een aantal grondeigenaren tussen Sauwerd en Winsum.

Doorfietsroute
Doorfietsroutes zijn brede, overzichtelijke en veilige fietspaden waar je lekker kunt doortrappen. Fietsers hebben er meestal voorrang en er zijn vrijwel geen verkeerslichten. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Bij gladheid worden deze fietsroutes als een van de eerste gestrooid. Doorfietsroutes zijn er om het fietsen te stimuleren en de bereikbaarheid van onze steden en dorpen te bevorderen.