Bereikbaarheid & Verkeer

Stationsgebied Groningen lijkt één groot zwembad – bouw fietstunnel vordert

Het gebied achter het Hoofdstation in Groningen lijkt omgetoverd in een groot zwembad, zoals te zien op bovenstaande foto. Maar dat is uiteraard niet het geval: de foto geeft een duidelijk beeld van de stand van de aanleg van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Volgende week donderdag 24 maart begint een volgende fase in de bouw, en zal er onderwaterbeton worden gestort in wat er nu uitziet als een groene vijver.


Leestijd: 1 minuut

Stationsgebied Groningen lijkt één groot zwembad – bouw fietstunnel vordert
Stationsgebied Groningen lijkt één groot zwembad – bouw fietstunnel vordert

Een en ander is te lezen op de website Groningen Spoorzone, een website met alle informatie over de werkzaamheden aan het achter het Hoofdstation.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Strukton, die werkt aan de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling bij station Groningen.

Stort onderwaterbeton

Van donderdag 24 maart 00:01 uur t/m vrijdag 25 maart 23:59 uur stort Strukton onderwaterbeton in het tweede deel van de bouwkuip aan de zuidzijde. Dit onderwaterbeton vormt straks de vloer van de bouwkuip. Het storten van het onderwaterbeton moet in één keer gebeuren en gaat dus dag en nacht door. In totaal wordt er 3200 m3 beton gestort. Het pompen van het beton kan enig geluid geven in de directe omgeving, maar zorgt naar verwachting niet voor overmatige hinder. Het beton komt in ongeveer 250 betonwagens, die via de bestaande busbaan naar en van het werkterrein rijden.

Dag en nacht werkzaamheden in mei

Van dinsdag 24 mei 01:00 uur tot en met maandag 30 mei 05:00 uur vindt er een gedeeltelijke buitendienststelling van het spoor plaats en gaat Strukton dag en nacht aaneengesloten werken.

Tijdens deze periode verlegt Strukton de huidige sporen 7 en 8 naar het spoordek en verhuizen zij het monumentale seinhuis naar een tijdelijke plek op het perron. Ook de hulpbrug wordt in deze periode verder afgebouwd.

Zo komt de fietstunnel er over twee jaar uit te zien
Zo komt de fietstunnel er over twee jaar uit te zien