Bereikbaarheid & Verkeer

Terug in de tijd: zo zagen het Europaplein en de A7 er vroeger uit

Het Europaplein bestaat officieel helemaal niet meer. Maar op de plek waar nu hard wordt gewerkt aan een nieuwe aansluiting van de Europaweg en de zuidelijke ringweg, lag vroeger een dubbele rotonde. Aanpak Ring Zuid ging terug in de tijd: zo zagen het Europaplein en de A7 er toen uit.


Leestijd: 1 minuut

Terug in de tijd: zo zagen het Europaplein en de A7 er vroeger uit
Terug in de tijd: zo zagen het Europaplein en de A7 er vroeger uit

Volgens Aanpak Ring Zuid zal niet elke Groninger zich realiseren dat het Europaplein officieel helemaal niet meer bestaat. Het Europaplein was het knooppunt waar je vanaf de zuidelijke ringweg (N7) de A7 kon nemen in oostelijke richting. Omdat de A7 is verlegd, is dit nu niet meer een knooppunt maar een aansluiting, met als naam Groningen-Zuidoost. En die ‘oude A7’ heet sinds 2009 gewoon weer de Europaweg. 

Het Europaplein werd tussen 1962 en 1971 gebouwd als een echt verkeersplein in de (nog niet complete) ringweg van Groningen. Op 9 juli 1971 is het Europaplein opengesteld voor het autoverkeer. Het plein had de vorm van een dubbele rotonde met verkeerslichten. Aan de zuidkant sloot het plein aan op de Europaweg. Het Europaplein was er eerder dan de A7. In 1973 ging de A7 tussen Engelbert en Hoogezand open.

Wil je weten wat er in 1986 en de jaren daarna allemaal is veranderd aan het Europaplein? Check dan het artikel op de Aanpak Ring Zuid.