Bereikbaarheid & Verkeer

Toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein maand dicht; ook weekendstremmingen van N7 (VIDEO)

De toerit voor het verkeer vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein is vanaf vrijdag een maand lang dicht. Ook zitten er twee weekendstremmingen van de N7 aan te komen.De toerit moet namelijk een stukje wordt opgeschoven. Het verkeer wordt steeds omgeleid via de overige ringwegen. Automobilisten krijgen het dringende advies de gele borden te volgen.


Leestijd: 2 minuten

Toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein maand dicht; ook weekendstremmingen van N7 (VIDEO)
Toerit Vrijheidsplein naar Julianaplein maand dicht; ook weekendstremmingen van N7 (VIDEO)

De toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein is gestremd van vrijdag 6 november (22.00 uur) tot maandag 7 december (06.00 uur) afgesloten.

De werkzaamheden hebben invloed op het verkeer aan de westzijde van de stad. De aansluiting van de westelijke ringweg op het Julianaplein komt tijdens de werkzaamheden te vervallen. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Ook kan het verkeer omrijden via de af- en oprit bij Hoogkerk.

Ook verkeer vanaf Laan Corpus den Hoorn kan tijdens de werkzaamheden niet via het Vrijheidsplein naar het Julianaplein rijden. Automobilisten richting Hoogezand kunnen omrijden via de ringwegen. Verkeer op de Laan Corpus den Hoorn richting Assen kan beter doorrijden naar de aansluiting Groningen-Zuid op de A28.

Voor het omzetten van het verkeer op de tijdelijke weg zijn twee weekendstremmingen nodig. De eerste van vrijdagavond 27 november t/m maandagochtend 30 november. Dan is de zuidelijke ringweg afgesloten tussen de westelijke ringweg en het Julianaplein. In dit weekend kan dus ook het doorgaande verkeer vanaf Drachten niet direct het Julianaplein bereiken. Het verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg.

Twee weken later, van vrijdagavond 11 december t/m maandagochtend 14 december is noordkant van de zuidelijke ringweg aan de beurt. Dan kan het verkeer niet vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. De omleiding loopt via de zuidelijke, oostelijke en noordelijke ringweg. Voor beide stremmingen geldt dat de werkzaamheden bij slecht weer opschuiven naar een ander weekend.

Weekendstremming richting Julianaplein
Weekendstremming richting Julianaplein
Weekendstremming richting Drachten
Weekendstremming richting Drachten

Het opschuiven van de toerit heeft te maken met het vervangen van het viaduct van de zuidelijke ringweg over de Paterswoldseweg. Jos Veneberg van Combinatie Herepoort: “Hier wordt momenteel naast het bestaande viaduct een nieuw, tijdelijk viaduct gebouwd. Om het verkeer over het tijdelijke viaduct te leiden, leggen we aan de zuidzijde van de bestaande ringweg een tijdelijke weg aan. Deze tijdelijke weg komt deels op de plek waar nu de toerit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein ligt. Door de toerit iets op te schuiven naar het zuiden, maken we ruimte om de tijdelijke weg af te bouwen.”

Meer informatie over de werkzaamheden of het tijdelijke viaduct lees je op de website van Aanpak Ring Zuid.

Tijdens de omleidingen houdt een team van verkeerskundigen van Groningen Bereikbaar, Aanpak Ring Zuid, Combinatie Herepoort en gemeente Groningen de verkeerssituatie in en rond de stad in de gaten. Als het nodig is, kunnen zij aanpassingen doen in de verkeersstromen, bijvoorbeeld door verkeerslichten anders af te stellen of door verkeer om te leiden.